Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Tempeh, un aliment versatil şi hrănitor
Tempeh este un aliment tradițional indonezian, o alternativă la carne și se prepară din boabe de soia, care în prealabil au fost fermentate sau descompuse de microorganisme. Tempehul se poate obține și din soiuri de fasole. După ce fermentează, boabele sunt presate într-o turtă compactă și se consumă în mod obișnuit ca sursă de proteină vegetală. Tempeh este un aliment probiotic care influențează microbiomul intestinal, stimulează sistemul digestiv și întăreşte sistemul imunitar, în același timp ajută și la înlocuirea bacteriilor bune, care se pierd în timpul tratamentelor cu antibiotice sau prin consumul de apă cu clor. Tempeh este o sursă importantă de calciu și vitamine din categoria B, conține cantități mari de proteine și fibre, este sărac în grăsimi și nu conține colesterol. Se consumă de obicei marinat sau condimentat pentru a crește aroma, se mai consumă fărâmițat, copt, gătit la aburi, prăjit, sub formă de chiftea sau tăiat cuburi pentru frigărui. Tempeh este un aliment versatil și hrănitor în dietă.
Rețete
Tempeh cu hrişcă şi file de anşoa
Ingrediente: 100 g hrișcă, 2 linguri ulei de măsline, 7-8 bucăți de anșoa, 150 g tempeh afumat tăiat cuburi, 1 morcov tăiat rondele, 1 linguriță chimen măcinat, sare și piper după gust. Preparare: Se pune hrișca într-o oală și se toarnă cantitate dublă de apă, un praf de sare, apoi se pune pe foc până se aduce la punctul de fierbere; se fierbe 2-3 minute, după care se dă deoparte pentru 30 de minute. Într-o tigaie, se pune uleiul de măsline la încins, se adaugă anșoa mărunțită și se călește la foc mediu timp de 5-6 minute; se pun tempehul și morcovii, se mai lasă la călit 7-8 minute, până se întrepătrund gusturile, apoi se condimentează cu chimen, se presară sare și piper după gust și se servește cu hrișcă fiartă.
Salată cu tempeh
Ingrediente: 300 g tempeh, 200 g rucola, 1-2 linguri sos de soia, 100 ml ulei de măsline, sare și piper după gust, 3-4 linguri de parmezan ras. Preparare: Se spală rucola și se pune la scurs. Tempehul se taie cuburi și se prăjește în ulei de măsline în care se adaugă puțin sos de soia. Într-un bol, se pune rucola, se adaugă tempehul prăjit, se mai asezonează cu sare, piper și sos de soia, apoi se pune parmezan ras.