Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Tot mai mulți copii diagnosticaţi cu miopie
După perioada de pandemie, de când au început să petreacă mai mult timp în casă, pe telefon sau pe tabletă, tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu miopie. La nivel global, s-a constatat că aproape o treime dintre copii nu pot vedea clar la distanță. Se estimează că până în 2050 aproape jumătate dintre copiii din lume se vor confrunta cu miopia, potrivit unui studiu global publicat recent în British Journal of Ophthalmology, în care au fost analizate date statistice privind acuitatea vizuală a mai mult de 5 milioane de copii și adolescenți din 50 de țări de pe toate continentele.
Tendinţa de creştere a numărului copiilor cu miopie exista dinainte de pandemie, având în vedere că studiul face referire la perioada 1990-2023 şi arată că numărul cazurilor de miopie în lume la copii aproape s-a triplat. Se observă, însă, o creștere semnificativă după pandemie, când restricțiile sanitare le-au restrâns copiilor activitățile în aer liber, obligându-i astfel să petreacă mai mult timp la televizor, pe telefon sau pe tabletă.
Pentru a reduce riscul de a suferi de miopie, copiii ar trebui să petreacă zilnic cel puțin două ore în aer liber, mai ales cei între 7 și 9 ani, iar în acest interval de vârstă părinții ar trebui să meargă cu copiii la un control oftalmologic, recomandă experții citați de BBC. Nu se cunoaște încă exact dacă la acest lucru contribuie lumina naturală sau faptul că în aer liber ochii sunt practic antrenați să vadă obiecte aflate la distanță, spune Daniel Hardiman-McCartney, de la Colegiul optometriștilor din Marea Britanie.
De asemenea, părinții trebuie să știe că predispoziția de a face miopie are legătură și cu moștenirea genetică. Dacă unul sau ambii părinți au miopie, copiii au un risc de trei ori mai mare de a se confrunta cu această deficiență de vedere comparativ cu cei care nu au în familie persoane cu miopie.
Miopia nu poate fi tratată, dar se poate corecta cu ochelari sau cu lentile de vedere, iar semnele care ar trebui să atragă părinților atenția că micuțul lor are probleme cu vederea sunt dificultatea de a vedea la școală scrisul de pe tablă, faptul că stă foarte aproape de televizor sau de ecranul telefonului, se plânge de dureri de cap sau se freacă des la ochi. (I.N.)