Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Trandafirul de dulceață
Trandafirul este originar din Asia‑Extremul Orient, Orientul apropiat și zona estică a Mării Mediterane‑Asia Mică. Este o plantă perenă și se prezintă sub formă de arbust. Crește spontan, dar este cultivat în parcuri și grădini ca plantă decorativă. Se cunosc în prezent peste 30.000 de specii de trandafir.
În scop terapeutic și culinar, se folosesc doar petalele, care trebuie recoltate doar la faza de înflorire deplină, când conținutul de ulei este maxim. Florile de la trandafirul de dulceață se culeg în lunile mai‑iulie, când au o culoare roz intens și sunt foarte parfumate. Petalele de trandafir se culeg manual în faza de deschidere a bobocilor sau când floarea este complet deschisă.
Petalele se folosesc proaspete în diverse preparate sau se usucă la umbră. Trandafirul de dulceață are nenumărate proprietăți, în afară de cele estetice. Conțin ulei eteric, tanini, coloranți antocianici, derivați flavonici, acizi organici, vitamine (A, B2, C, K, PP), săruri minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu) etc. Specialiștii enumeră printre efectele benefice în cazul unor afecțiuni: antidiareice, astringente, antihemoragice, antihelmintice, antiinflamatorii, dezinfectante, antipiretice, antiseptice, antipiretice, antimicotice, aromatizante, odorizante, fortifiante, mineralizante, tonice. Florile de trandafir mai sunt indicate în tuse, gripă, bronșite, astm bronșic, răceli, hidrohidroză, laringită, traheită, tuberculoză pulmonară, micoze bucale, afte, faringite, amigdalite, stomatite, dureri de stomac, dureri reumatice, hemoroizi, angină pectorală, acnee, plăgi, iritații oculare, sau la nivelul pleoapelor, ori conjuctivite.
Pe lângă tradiționala dulceață, din florile de trandafir se pot obține: miere de trandafir, apă de trandafir, oțet de trandafir, pastă de trandafir, ceai, sirop, ulei esențial de trandafir.
Rețete:
Chec cu dulceață de trandafiri
Ingrediente: 150 g unt, 300 g făină, 60 g zahăr, 1 praf de copt, un praf de sare, 3 ouă, 100 ml lapte, 1 borcănel dulceață de trandafiri.
Mod de preparare: Într‑un castron de dimensiuni mari se pune făina cu zahărul, praful de copt și sarea și se amestecă, apoi se pune untul topit, laptele și ouăle. Se amestecă până se obține un conținut omogen, ușor, nu foarte tare, apoi se adaugă dulceața. Se amestecă până se încorporează bine în aluat, se pune apoi compoziția într‑o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt și se bagă la cuptor pentru 35‑40 de minute, la 150 grade Celsius. După ce se scoate din cuptor, se lasă la răcit și se servește apoi cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Spumă de trandafiri
Ingrediente: 1 lingură praf de gelatină, 3 ouă mari separate, 125 g zahăr, 4 linguri apă de trandafiri, 500 ml frișcă, 3‑4 linguri dulceață de trandafiri, 12 petale de trandafiri pentru ornat.
Mod de preparare: Se pune gelatina la hidratat cu apa de trandafiri și apoi se încălzește la foc mic până se dizolvă. Se bat gălbenușurile spumă cu zahărul, se adaugă gelatina, dulceața de trandafiri, după care se amestecă cu frișca bătută spumă și cu albușurile bătute spumă. Se amestecă compoziția ușor până devine omogenă, apoi se pune în cupe la frigider. Se servește ornată cu petale de trandafiri.