Ce au în comun broccoli, fasolea ochi-negru, citricele și ceaiul verde? Pe lângă faptul că sunt sugestii alimentare ale specialiștilor în nutriție de la renumita Universitate Harvard, aceste roade sunt excelente opțiuni pentru creștinii ortodocși care țin post. Bogate în fitonutrienți, fibre, minerale și vitamine, includerea acestora în dietă poate avea beneficii importante: întrețin starea de sănătate, îmbunătățesc calitatea vieții și pot chiar contribui la longevitate.
Uleiul de cocos, un foarte bun înlocuitor al untului
Toate studiile realizate până în prezent demonstrează că uleiul de cocos este unul dintre cele mai sănătoase alimente, şi asta datorită grăsimilor sănătoase care includ acid caprilic, acid lauric, acid capric. Este singurul ulei vegetal cu cea mai mare concentrație de acizi grași benefici pentru sănătate, cu efecte terapeutice asupra organismului: ridică nivelul colesterolului bun din organism, protejează împotriva bolilor cardiovasculare, reglează metabolismul, protejează organele interne, îmbunătățește digestia, ajută la menținerea densității osoase, are efect antiîmbătrânire, menține sănătatea glandei tiroide, protejează pielea, reglează nivelul de zahăr în sânge, calmează durerile de gât şi eritemul de scutec, este benefic pentru alăptare, protejează gingiile, sporește capacitatea de concentrare.
Uleiul de cocos se folosește în bucătărie, deoarece rezistă la temperaturi foarte ridicate, fără a-şi schimba compoziția. Poate înlocui untul şi adăugat în salate, lapte sau consumat pe o felie de pâine, în smoothie-uri proteice etc.
Ciocolată neagră cu unt de cocos, vişine şi migdale
Ingrediente: 100 g unt de cacao, 2 linguri ulei de cocos, 1 praf de sare, 80 g cacao alcalină, 50 ml sirop de arțar, miere lichidă sau sirop de agave, ½ linguriță esență de rom, ½ linguriță esență de vanilie, 1 vârf linguriță cardamon măcinat, 1 vârf linguriță turmeric, 50-60 g vișine deshidratate, 50 g migdale. Preparare: Într-un vas de sticlă, se pune untul de cacao și cel de cocos la bain marie, după ce s-a topit se presară cacao și se omogenizează bine, apoi se adaugă sarea, siropul de arțar, cardamonul, turmericul, esențele; se amestecă până se încorporează totul. Se pregătesc formele de ciocolată și se așază câte o vișină și o jumătate de migdală în fiecare formă, apoi se toarnă compoziția de ciocolată și se lasă la frigider aproximativ 30 de minute, după care se poate scoate din forme și servi.
Tort de ciocolată neagră cu fructe de pădure şi cocos
Ingrediente: Pentru blat - 150 g nucă măcinată, 30 g nucă de cocos, 100 g făină de migdale, 60 g curmale deshidratate fără sâmburi, 60 g ciocolată rasă, 150 g ulei de cocos, 1 praf de sare. Pentru cremă - 100 g curmale deshidratate fără sâmburi, ½ avocado, 3 lingurițe miere, 60 g ciocolată neagră rasă. Pentru umplutură și decor - ciocolată neagră rasă, nucă de cocos, fructe de pădure proaspete sau congelate. Preparare: Blatul - se amestecă toate ingredientele uscate, împreună cu sarea și ciocolata. Curmalele și untul de cocos se mixează în blender, apoi se pune peste compoziția uscată și se omogenizează bine, se împarte aluatul obținut în două și se lasă pentru 10 minute la frigider. Crema - se pun în blender curmalele, avocado, mierea și ciocolata și se mixează până se obține o cremă omogenă. Se pregătește o tavă cu pereți detașabili, se tapetează cu folie alimentară; se ia o bucată din aluat, se întinde, apoi se așază pe fundul tăvii; se pune 1/3 din cremă peste blat și se presară fructe, după care se întinde și cealaltă jumătate de aluat; se pune foaia cu grijă peste fructe, apoi restul de cremă şi se decorează cu ciocolată rasă, fructe de pădure și fulgi de cocos; se dă la frigider pentru cel puțin o oră, după care poate fi servit.