Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Uleiul de negrilică, o alternativă la uleiul de măsline
Obținut prin presarea la rece a semințelor de chimen negru, uleiul de negrilică este o sursă vegetală de acizi grași esențiali omega 3 și omega 6. Mai conţine şi numeroase vitamine şi minerale benefice organismului. De asemenea, are în compoziţie timochinona, un constituent activ, capabil să distrugă celulele canceroase.
REȚETE
Supă de chimen cu ciuperci
Ingrediente: 3 plicuri de chimen, 250 g ciuperci, 3-4 linguri de ulei de chimen, 1 lingură de curcuma, 2 linguri amidon, sare și piper după gust, 2 l apă, 1 legătură pătrunjel. Preparare: În 500 ml de apă se fierbe chimenul 20 de minute şi se strecoară. Se taie ciupercile felii, se călesc în ulei de chimen 1-2 minute şi se adaugă curcuma, sare și piper după gust, apoi se pun restul de apă și zeama de chimen; se fierbe până se gătesc ciupercile. Se face un sos cu cele 2 linguri de amidon şi se omogenizează bine, se mai lasă să dea un clocot, apoi se dă deoparte. La final se adaugă pătrunjel și poate fi servită cu crutoane.
Conopidă cu unt şi ulei de negrilică
Ingrediente: 1 conopidă, 1 ceapă, 150 g năut fiert, 50 g măsline fără sâmburi, 250 g sos de roșii, 1 linguriță zahăr, sare, piper și boia de ardei dulce după gust, 2 lingurițe de chimen negru, 3 linguri ulei de chimen, 50 ml vin alb. Preparare: Se taie conopida în buchețele și se spală; se taie ceapa julien, se clătesc măslinele și năutul la jet de apă rece şi se pun la scurs. Într-o tigaie, se pune uleiul de chimen la încălzit, se adaugă boiaua de ardei, semințele de chimen și sare, apoi ceapa, care se călește câteva minute; se adaugă conopida, se amestecă, după care se adaugă vinul și 250 ml de apă; se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă la foc potrivit; când conopida este aproape fiartă, se adaugă năutul și măslinele, iar după 4-5 minute se pun şi sosul de roșii amestecat cu zahăr, sare și piper după gust; se mai lasă să fiarbă 10 minute; apoi se asezonează cu mărar și se poate servi cu mămăliguță sau cu pâine prăjită.