Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Un ingredient pentru deserturi foarte aromate: trandafirul
Nu orice trandafir este bun pentru dulceață, chiar dacă multe specii de trandafiri sunt comestibile. Cel mai potrivit pentru dulceaţă şi cel mai parfumat soi de trandafiri este Rosa damascena sau „trandafirul de Damasc”. Dulceața de trandafiri este foarte aromată, iar dacă este bio, are multe proprietăți benefice sănătăţii: conținut caloric mai mic faţă de alte dulcețuri; vitamine, acid citric, pectină, uleiuri volatile, zaharuri de calitate. Pentru a ne bucura de toate aceste beneficii, însă, trebuie să ne asigurăm că în compoziția dulceții punem ingrediente naturale, cum ar fi zahărul brut.
Rețete
Dulceaţă de trandafiri
Ingrediente: 250 g petale de trandafiri, 1 kg de zahăr brun, 500 ml de apă, zeama de la o lămâie. Preparare: Se curăță petalele de trandafiri și se amestecă bine cu zeama de lămâie și se lasă deoparte. Se pune apa cu zahărul la fiert, se adaugă zeama de lămâie şi se lasă câteva minute să fiarbă până se îngroașă puțin siropul, după care se adaugă petalele de trandafiri. Se mai lasă să fiarbă câteva minute, apoi se dă deoparte. Se pune această compoziţie fierbinte în borcanele deja pregătite, spălate și sterilizate; se închid, apoi, bine capacele; se întorc borcanele cu capacul în jos şi se acoperă cu prosoape. După ce s-au răcit, se depozitează la loc uscat și răcoros.
Îngheţată de trandafiri
Ingrediente: 120 g zahăr brun, 2 linguri de miere, 250 g mascarpone, 400 ml smântână pentru frișcă, zeama de la o lămâie, 200 g petale de trandafiri. Preparare: Petalele de trandafiri spălate în prealabil se freacă bine cu zeama de lămâie și se lasă deoparte. Se pune frișca lichidă într-un blender şi se bate puțin, apoi se adaugă mascarpone, zahărul și mierea; se mixează până se obține o consistență cremoasă, după care se adaugă petalele de trandafiri și sucul rezultat; se omogenizează bine şi se transferă toată compoziția într-un vas cu capac, care se pune la congelator. Se mai amestecă din când în când, pentru a nu se forma ace de gheață. Când este gata, se servește cu sirop sau dulceață de trandafiri.