Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Varza împiedică dezvoltarea unor tumori maligne
Varza este o plantă erbacee bienală, legumicolă, cu valoare terapeutică ridicată. Însuși Hipocrate, părintele medicinei, a apreciat valoarea terapeutică a verzei. Este demonstrat științific faptul că varza conține substanțe ce pot împiedica formarea unor tumori maligne. Toate cele patru soiuri de varză cunoscute - varza albă, varza roșie, varza de Bruxelles și varza creață - au acțiune nutritivă, digestivă, energizantă, remineralizantă și tonică asupra organismului uman datorită bogăției de nutrienți.
Varza conține o cantitate mare de apă - până la 85% varza de Bruxelles și în jur de 92% cea albă. Varza conține foarte multe substanțe tonice, precum proteine, glucide, vitaminele A, B2, B3, B5, C, E, K și săruri minerale: fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier, iod, cobalt, de asemenea are un conținut mare de fibre și enzime etc. Această legumă este un bun remediu și adjuvant în terapia, prevenția și tratarea anumitor afecțiuni precum: ulcerul gastric și duodenal, ulcerul varicos, reduce crizele de astm, poate calma nevralgiile și reumatismul, poate preveni cancerul, ajută în stări de constipație cronică, reumatism, reface mucoasa gastrică, combate anemia, are efecte depurative, conferă energie organismului etc.
Varza poate fi consumată în orice perioadă a anului, sub formă crudă, murată, congelată sau deshidratată. Datorită conținutului mare de vitamina C, varza este considerată un foarte bun antibiotic.
Rețete:
Varză à la Cluj
Ingrediente: 1 varză potrivită, 500 g carne tocată de porc, 120 orez, 1 ceapă mare, 2 ouă, 60 ml smântână, sare, piper, pătrunjel, ulei.
Mod de preparare: se fierbe orezul în apă cu sare și se scurge. Într-o cratiță se prăjește o jumătate de ceapă tăiată mărunt, se adaugă carnea, sare, piper și pătrunjelul tăiat. Se lasă la foc mic circa 10 minute, iar când este gata se amestecă cu orezul fiert. În același timp se călește varza: se frige restul de ceapă, se adaugă varza tăiată mărunt, sare și piper. Se lasă la foc mic circa 10 minute. Într-o tavă de cuptor se pune un strat de varză, apoi unul de orez cu carne, se repetă până se umple tava. Se bat ouăle cu smântâna și cu puțină sare și se întinde pe deasupra, apoi se bagă la cuptor aproximativ 25-30 de minute, la 180 grade C.
Rață cu varză murată
Ingrediente: 1 rață, 1 ceapă mare, 1 varză murată, 2 morcovi, piper, cimbru, boia dulce, frunză de dafin, 300 ml suc de roșii, 1 cană de apă, 1 legătură de pătrunjel, ulei pentru gătit.
Mod de preparare: se taie varza fideluță, se călește în puțin ulei timp de 20 de minute. În tava de cuptor se amestecă varza cu morcovii tăiați rondele, cu ceapa tăiată peștișor, frunza de dafin, cu pătrunjelul tocat, sucul de roșii, apă, piper negru măcinat, boia și cimbru. Peste un strat de varză se așază rața porționată, unsă cu ulei, după care se acoperă cu un alt strat de varză. Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 220 grade C ca să se rumenească ușor, apoi se reduce temperatura la 180 grade C. Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se lasă în cuptor aproximativ 45-50 de minute, dacă nu este coaptă, se mai adaugă un pic de apă și se mai lasă până este gata. Se servește caldă, de preferat cu mămăliguță.