Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Vinetele, pe locul doi în prevenirea cancerului, după varză
Vânăta, cunoscută și sub denumirea de pătlăgeaua vânătă, este originară din sudul Indiei și face parte din familia Solanum, în care se regăsesc și roșiile, ardeii, cartofii. Vinetele se remarcă prin numeroasele beneficii pe care le aduc sănătății, nu doar prin conținutul de vitamine și minerale, ci și de antioxidanți, care ajută la reducerea nivelului de colesterol și prevenirea cancerului. Din varietatea de minerale și vitamine din vânătă amintim: fibre, mangan, potasiu, acid folic, vitamina K, triptofan, vitamina C, magneziu, vitamina B1, B2, B3, B5, B6.
Printre beneficiile principale pentru sănătate ale vinetelor se numără protecția membranelor creierului, menținerea sănătății cardiovasculare, reglarea greutății corporale, prevenirea inflamațiilor și a bolilor cronice, energizarea organismului. De asemenea, au un puternic efect detoxifiant și diuretic. Sunt recomandate în stările de neliniște, în dieta diabeticilor, astmaticilor, supraponderalilor și a celor cu bronșită, deoarece fluidizează secrețiile. Studiile au arătat că vinetele se clasează pe locul doi în prevenirea cancerului, după varză.
Vinetele pot fi incluse în numeroase rețete sănătoase, mai ales în timpul sezonului lor de recoltare, între lunile august și octombrie. Cel mai indicat este consumul de vinete coapte, la grătar sau sub formă de salată. Nu este indicat să se consume prăjite (prin prăjire se distrug foarte multe substanțe nutritive pe care vinetele le conțin, devenind cancerigene și generând în schimb substanțe toxice), cu mult ulei sau sub formă de salată cu maioneză. Vinetele congelate își schimbă din gust și textură. Nu se consumă vinete crude.
În gastronomie, vinetele se folosesc în diverse forme, de la celebra zacuscă la salate, musaca, tocăniță, ghiveci etc.
Rețetă:
Vinete umplute cu carne
Ingrediente: 3 vinete potrivite, 100 g cașcaval, puțin ulei.
Pentru umplutură: 500 g carne tocată (vită+porc), 1 ceapă mare, 2 foi dafin, 1 conservă roșii, un pic de oregano, cimbru, 1 boabă ienibahar, 2 linguri de ulei, o legătură mică de pătrunjel, sare și piper negru.
Preparare: Se spală vinetele, se taie în două pe lungime și se dau la cuptor pentru 20 de minute. Între timp se prepară umplutura, se pune uleiul în cratiță după care se adaugă ceapa tocată mărunt, se lasă câteva minute să se călească, după care se adaugă roșiile mărunțite. Se lasă la fiert câteva minute, apoi se adaugă carnea tocată, condimentele, sarea. Se pune capacul și se lasă să fiarbă la foc mic timp de 40 de minute.
Vinetele se scot din cuptor, se scobește pulpa doar din mijloc, pulpa vinetelor se toacă mărunt și se pune peste umplutura de carne, se mai lasă la fiert câteva minute, se potrivește de sare, se pune pătrunjelul tăiat, se umplu vinetele cu carne, se presară cu cașcaval, apoi se dau la cuptor, la 200 grade C pentru încă 15-20 de minute. Se servesc calde.