Între 22 şi 24 august se desfăşoară, la Baia Mare, „Reuniunea Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului“. Este primul eveniment de acest gen din Transilvania, la care au ajuns peste 1.200 de participanţi, tineri cu vârste între 15 şi 30 de ani.
În seara zilei de joi, 22 august, cei peste 1.200 de tineri s-au întâlnit, la Catedrala episcopală, cu Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care, după oficierea slujbei de Te Deum, le-a adresat un cuvânt de bun venit. Mesaje de bun venit au fost adresate şi din partea oficialităţilor judeţene şi locale, conform celor precizate de pr. Milan Balan, consilier eparhial al Sectorului Teologic-educaţional din cadrul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Pe parcursul zilei de ieri, 23 august, tinerii au participat la un amplu program de ateliere şi manifestări dedicate moştenirii culturale şi spiritualităţii ortodoxe a zonei de nord-vest a Transilvaniei. „Este o manifestare a identităţii noastre, nu atât o manifestare religioasă, cât una în care sunt promovate aspectele culturale tradiţionale, a moştenirii tradiţiei noastre creştin-ortodoxe, alături de elemente etnografice. Tinerii participă la manifestări, precum şi la procesiunea din oraşul Baia Mare, îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei din care provin“, a precizat pr. Milan Balan.
Între atelierele la care au participat tinerii, ieri, 23 august, s-au numărat: „Tinerii ortodocşi în faţa provocărilor contemporane“, prilej cu care au fost identificate obstacole pe care le au de înfruntat în viaţa lor socială, culturală şi religioasă şi au căutat soluţii pentru depăşirea acestora; „Tinerii ortodocşi, mărturisitori ai identităţii“ privind menţinerea identităţii culturale şi religioase a românilor din nord-vestul Transilvaniei în context european contemporan. De asemenea, au avut loc conferinţe pe tema „Istorie şi tradiţie creştină în nord-vestul Transilvaniei“. La Muzeul de Etnografie din Baia Mare, tinerii au participat la ateliere grupate sub genericul „Valori estetice ieri şi azi“, pe teme de religie şi etnologie, arta lemnului, arta icoanei.
Procesiunea „Bucuria de a fi creştin“
În ceea ce priveşte programul religios, în fiecare zi a reuniunii, tinerii s-au rugat împreună în şapte biserici. De asemenea, vineri seara, cei peste 1.200 de tineri, alături de numeroşi locuitori ai municipiului Baia Mare, au participat la procesiunea „Bucuria de a fi creştin“, care s-a desfăşurat de la Muzeul Satului până la Catedrala episcopală.
La această procesiune a participat şi Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepsicopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. La final, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură adresat tinerilor aflaţi pe esplanada Catedralei episcopale, conform celor precizate de pr. Milan Balan. Seara s-a încheiat cu un spectacol folcloric.
Azi, după rugăciunea de dimineaţă, oficiată în şapte parohii din Baia Mare, tinerii se întâlnesc din nou la dezbateri pe tema „Tinerii ortodocşi - mărturisitori ai identităţii“. Seara, în mijlocul tinerilor se va afla Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care va rosti un cuvânt de învăţătură.
Reuniunea Tinerilor Ortodocşi la Baia Mare a fost organizată ca urmare a iniţiativei comune a primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, şi a Preasfinţitului Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Primăria Municipiului Baia Mare este partener oficial al evenimentului. Organizarea reuniunii este susţinută şi de Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Maramureş, Muzeul de Etnografie, sponsori şi voluntari.