De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
1 Decembrie în Arhiepiscopia Craiovei
Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, a fost marcată în Arhiepiscopia Craiovei prin tradiţionalele evenimente festive organizate în Piaţa Primăriei municipale. Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a participat la activităţile festive organizate în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu.
Câteva mii de craioveni, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai principalelor instituţii publice au participat luni, 1 decembrie, la ceremonialele militar-religioase care au fost organizate în principalele oraşe din Oltenia, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României. La Târgu Jiu, în oraşul lui Brâncuşi, manifestarea a avut loc în Piaţa Prefecturii şi a debutat cu intonarea Imnului Naţional şi săvârşirea unei slujbe de Te Deum de către un sobor de preoţi, în prezenţa Mitropolitului Olteniei. Şirul alocuţiunilor a fost deschis de IPS Părinte Irineu, care a subliniat faptul că „la baza unităţii poporului nostru a stat dintotdeauna credinţa creştin-ortodoxă“. Au urmat depuneri de coroane şi jerbe de flori la mausoleul închinat eroinei de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu, şi la final Garda de Onoare a defilat în aplauzele celor prezenţi.
La Craiova, ceremonialul dedicat Zilei Naţionale a avut loc în Piaţa „Alexandru Ioan Cuza“. Manifestarea a cuprins o slujbă religioasă de Te Deum, oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi. Au urmat depunerea de jerbe de flori la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, alocuţiunile oficialităţilor, parada militară şi un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Maria Tănase“. (Diac. Gheorghe Cioiu)
Despre Imnul Naţional „Deşteaptă-te, române!“
Imnul „Deşteaptă-te, române!“, izvorât din vremurile zbuciumate ale istoriei naţionale, a fost, ca şi „Treceţi batalioane române Carpaţii!“ şi „Pui de lei“, pe placul milioanelor de luptători pentru libertatea şi dezrobirea românilor de sub imperii străine şi pentru convieţuire („Români din patru unghiuri, acum ori niciodată / Uniţi-vă în cuget, uniţi-vă-n simţiri!“); a fost ecoul dorinţei deşteptării conştiinţei unităţii de neam şi limbă, a identităţii naţionale, idealuri realizate în cele din urmă cu eforturi conjugate şi vărsare de sânge pe câmpiile libertăţii. Notorietatea lui s-a menţinut şi chiar a crescut în perioada postbelică (1945-1989) şi prin faptul că a fost interzis, astfel încât readucerea lui în actualitate în acele zile fierbinţi ale revoluţiei din decembrie 1989 a fost legitimă şi firească. (Tudor Nedelcea, Institutul Academic „Nicolaescu Plopşor“ din Craiova)