Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
10.000 de copii au ales şcoala
Prima etapă a proiectului "Alege şcoala!", derulat de Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România, a ajuns la final. Momentul a fost marcat ieri, 21 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă în Sala "Europa Christiana" a Palatului Patriarhiei, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a Episcopilor-vicari patriarhali PS Ciprian Câmpineanul şi PS Varlaam Ploieşteanul. Proiectul naţional a avut ca scop reducerea abandonului şcolar şi a delincvenţei juvenile prin dezvoltarea unor soluţii alternative de tipul "şcoala de duminică". Obiectivele specifice au fost: organizarea de sesiuni de formare pentru preoţi şi profesori de religie care lucrează cu copii în cadrul sesiunilor de cateheză, concursuri pe teme religioase pentru copii şi tabere de creaţie creştină.
Părintele Constantin Naclad, coordonatorul proiectului, a precizat că la finalul primei etape, toate obiectivele proiectului au fost îndeplinite: 1.245 de persoane au participat la sesiunile de formare şi s-au implicat în dezvoltarea programelor de prevenire a fenomenului de părăsire a şcolii, 3.619 copii au participat la taberele de creaţie creştină "Licăr de lumină" organizate pe tot parcursul vacanţei de vară din 2010 şi 2011. Aproape 10.000 de copii au participat şi au fost premiaţi în cadrul unor concursuri în care aceştia au abordat atât subiecte religioase, cât şi legătura dintre Biserică şi Şcoală. Directorul executiv al Organizaţiei World Vision România, Cătălin Popa, a subliniat că World Vision a găsit în Biserica Ortodoxă Română "un partener de nădejde în lupta împotriva abandonului şcolar. Valorile creştine pe care ne bazăm, împreună cu experienţa şi cunoştinţa ambilor parteneri, credem noi, au fost elementele ce au consolidat colaborarea noastră şi dorim să continuăm cât mai eficient eforturile de reducere a abandonului şcolar. Angajaţii World Vision sunt alături de preoţi şi profesorii de religie pentru a aduce împreună dezvoltarea care transformă".
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt cu prilejul pomenirii ocrotitorului Sectorului Teologic-educaţional, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, şi cu ocazia încheierii primei etape a proiectului naţional "Alege şcoala!", pe care îl redăm mai jos. (Gheorghe-Cristian Popa)
Hramul Sectorului Teologic-educaţional
Sectorul Teologic-educaţional al Patriarhiei Române îşi sărbătoreşte astăzi ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mitropolit Grigorie Dascălul. Părintele consilier patriarhal Constantin Pătuleanu a explicat motivele pentru care Sfântul Grigorie Dascălul a fost ales ca ocrotitor al Sectorului Teologic-educaţional al Patriarhiei Române, iar Preasfinţitul Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a prezentat viaţa şi activitatea sfântului. "Dincolo de ceea ce a făcut pentru Biserică, pentru învăţământul bisericesc şi profan, Sfântul Grigorie Dascălul rămâne un ocrotitor inspirat al Sectorului Teologic-educaţional şi un model de muncă, perseverenţă şi fidelitate faţă de Biserică pentru toţi ostenitorii acestui sector", a spus PS Varlaam Ploieşteanul.
Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul - ocrotitor şi model pentru activităţile educaţionale ale Patriarhiei Române
I. Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Ţării Româneşti (1823-1834) - lumină călăuzitoare pentru activităţile educaţionale ale Administraţiei patriarhale
Sfântul Grigorie Dascălul s-a născut la Bucureşti în anul 1765. A făcut studii la Academia Sfântul Sava din Bucureşti şi a fost tuns în monahism la Mănăstirea Neamţ de către însuşi stareţul Paisie Velicicovschi. Sfântul Grigorie Dascălul a vieţuit o vreme şi la Sfântul Munte Athos, iar apoi a revenit în Ţara Românească, stabilindu-se iniţial la Mănăstirea Antim şi apoi la Mănăstirea Căldăruşani.
În anul 1823, pe când se afla la Mănăstirea Căldăruşani, Sfântul Grigorie a fost chemat la Bucureşti de domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica, fiind ales mitropolit al Ţării Româneşti. Ca arhipăstor, mitropolitul Grigorie Dascălul a desfăşurat o bogată activitate pastoral-misionară şi social-culturală, întemeind şcoli teologice (seminarii) în toate centrele eparhiale, dar şi şcoli pentru cultura poporului. De altfel, el a fost numit efor pentru toate şcolile din Ţara Românească.
Întreaga viaţă şi lucrare a mitropolitului Grigorie puse în slujba Bisericii au fost un exemplu de sfinţenie şi de iubire jertfelnică pentru păstoriţii săi. Activitatea socială a mitropolitului s-a concretizat în ajutorarea săracilor, a văduvelor şi orfanilor cărora le-a oferit nu numai hrana trupească, ci mai ales hrana spirituală prin darurile de cărţi duhovniceşti pe care le oferea. Se cunoaşte faptul că la moartea mitropolitului nu au fost găsite în camera sa valori materiale, însă au rămas o mulţime de cărţi pregătite spre a fi oferite în dar şcolarilor.
Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a fost un cărturar erudit, un bun cunoscător al limbii greceşti, ceea ce i-a permis să traducă şi să editeze o serie de volume din Sfinţii Părinţi, din Vieţile Sfinţilor etc. El a publicat şi pagini originale, ca de pildă biografia (1817) consacrată părintelui său duhovnicesc, stareţul Paisie de la Neamţ († 15 noiembrie 1794).
II. Încheierea primei etape a proiectului Alege şcoala!
Patriarhia Română, prin Sectorul Teologic-educaţional, în parteneriat cu Fundaţia World Vision România, desfăşoară, începând cu 1 septembrie 2009, proiectul Alege şcoala! în trei regiuni de dezvoltare :
1) regiunea Bucureşti-Ilfov;
2) regiunea Nord-Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui);
3) regiunea Sud Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman).
Din punct de vedere al împărţirii administrativ-teritoriale bisericeşti au fost implicate zece eparhii din cuprinsul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei şi Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Întrucât proiectul a înregistrat un real succes, acesta fiind primit cu entuziasm atât de către preoţi, cât şi de către copii, începând cu 1 august 2010, proiectul Alege şcoala! a devenit un proiect naţional.
Prin acest proiect, Biserica îşi propune să aducă mângâiere şi bucurie în sufletele copiilor, acolo unde lipsesc afecţiunea părintească, atmosfera de familie şi educaţia. Au fost identificaţi foarte mulţi copii care sunt abandonaţi de părinţii plecaţi la muncă în străinătate şi cărora le lipseşte dragostea părintească. Prin activităţile desfăşurate în cadrul proiectului Alege şcoala!, în special prin taberele de creaţie, Biserica a venit în sprijinul acestor copii, ajutându-i să-şi păstreze echilibrul emoţional prin cultivarea dragostei faţă de semeni, de Biserică şi de şcoală. Impresiile lăsate de copiii participanţi la taberele de creaţie au arătat că pentru cei mai mulţi dintre ei a fost prima tabără din viaţa lor.
Obiectivul general al proiectului Alege şcoala! îl constituie prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi prevenirea delincvenţei juvenile, prin dezvoltarea unor soluţii alternative de tip "şcoala de duminică", în vederea asigurării educaţiei de bază şi a motivaţiei pentru rămânerea în educaţie a copiilor din mediul rural şi urban, cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani.
Proiectul Alege şcoala! a fost nominalizat ca proiect de succes pe axa de Prevenire şi corectare a părăsirii timpurii a şcolii, atât pe site-ul Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane - Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cât şi la Conferinţa Naţională "POSDRU - Principalul Furnizor de Formare, Ocupare şi Incluziune Socială" care a avut loc în Bucureşti, în data de 11 aprilie 2012.
În mod deosebit mulţumim Fundaţiei World Vision România, care ne ajută de multă vreme în programe educaţionale.
Astăzi este o zi de bucurie şi de speranţă. Bucurie pentru că, privind în urmă, putem constata că proiectul a rodit în sufletele copiilor beneficiari, fapt dovedit şi de premierea care a avut loc în data de 21 mai 2012 pe Colina bucuriei, cu ocazia hramului Catedralei patriarhale Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, când cei mai buni dintre copiii implicaţi în proiect au primit daruri consistente din partea organizatorilor.
Momentul acesta este însă şi prilej de speranţă, deoarece organizatorii pot să analizeze rezultatele obţinute cu succes în prima etapă din proiectul Alege şcoala! şi pot continua o etapă nouă, pentru a diversifica activităţile educaţional-culturale şi misionar-pastorale ale Patriarhiei Române.
Vă felicităm pe toţi cei prezenţi pentru rezultatele obţinute şi vă dorim noi realizări în viitor, spre slava lui Dumnezeu, binele Bisericii noastre şi bucuria copiilor şi tinerilor.
Cu aleasă preţuire şi părintească binecuvântare,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române