În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
11 preoţi au primit hirotesia întru duhovnic
11 preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor care au promovat examenul de duhovnicie au primit ieri, 10 iunie, hirotesia întru duhovnic. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Reşedinţa Patriarhală.
Patriarhul României a explicat, cu acest prilej, că slujirea de părinte duhovnicesc este o mare responsabilitate şi în acelaşi timp o lucrare necesară pentru creşterea duhovnicească a fiilor Bisericii. „Părintele duhovnicesc nu este doar cel care dă dezlegare de păcate, ci este cel care îndrumă pe credincios pe calea mântuirii. Această îndrumare sau călăuzire a credincioşilor pe calea mântuirii este foarte necesară deoarece este aplicarea credinţei la viaţa concretă a persoanei. Taina Sfintei Spovedanii este taina creşterii duhovniceşti. Aici este o mare responsabilitate, dar şi un har deosebit, pentru că Dumnezeu inspiră pe preotul duhovnic să sfătuiască, să îndrume, să facă lumină în viaţa celui care se luptă să se ridice din păcat şi patimi şi, în acelaşi timp, să crească spiritual. Este necesară o pregătire specială şi permanentă a duhovnicului. Harul Duhului Sfânt lucrează prin duhovnic în modul cel mai personal. Atunci când se predică, se predică mulţimii credincioşilor, dar la Spovedanie este vorba de o relaţie personală a duhovnicului cu fiecare penitent. Aceasta arată că Ortodoxia ia în serios identitatea persoanei, care are un chip şi un nume, şi nu face dezlegări colective. Regulile duhovniceşti nu se pot aplica în mod automat tuturor persoanelor, deoarece fiecare persoană este diferită. Pentru acelaşi păcat nu se dă canon identic, la două persoane diferite ca vârstă, ca pregătire, ca înaintare duhovnicească", a arătat Preafericirea Sa. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a precizat că este necesar ca duhovnicul să se roage pentru fiii şi fiicele duhovniceşti care se spovedesc la el, iar la rândul lor aceştia sunt datori să se roage pentru duhovnic, pentru ca Dumnezeu să-i dăruiască lumina gândului bun şi a sfatului folositor.
Examenul de duhovnicie, sesiunea iunie 2015, s-a desfăşurat ieri dimineaţă, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. „Prin acest examen se urmăreşte, pe de o parte, capacitatea preoţilor de a pune în aplicare cunoştinţele dobândite, iar pe de altă parte, capacitatea de a răspunde nevoilor şi problemelor credincioşilor din parohiile în care ei urmează să-şi desfăşoare activitatea", ne-a declarat arhim. Veniamin Goreanu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Cei 11 preoţi hirotesiţi sunt: pr. Ionuţ-Viorel Iordăchescu; pr. Aurelian George Jambore; pr. Marcel-Cornel Stavără; pr. Cristian-Valentin Dumitru; pr. Sarmis-Marian Iancu; pr. Cristinel-Nicolae Preda; pr. Nicolae-Dumitru Stan; pr. Alexandru-Cristian Ţimpău; pr. Nicolae-Mădălin Ţugui; pr. Ionuţ Voinea şi pr. Marius Zbarcea.