Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
140 de ani de Cruce Roșie în România
Filmul documentar „Istoria Binelui”, realizat de TRINITAS TV, despre activitatea Crucii Roșii în România, a fost lansat miercuri-seară, 16 noiembrie 2016, la Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Capitală. Evenimentul a marcat împlinirea a 140 de ani de la înființarea filialei din România a Crucii Roșii.
Societatea Națională de Cruce Roșie a fost onorată de Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române, care a realizat un film documentar despre istoria și activitățile specifice ale organizației, începând cu anul 1876, de când a luat naștere în țara noastră. Filmul documentar intitulat „Istoria Binelui” a fost lansat ieri la Biblioteca Centrală Universitară din Capitală, în format DVD, și a fost proiectat în premieră. La vizionarea filmului au participat numeroase personalități din țara noastră care sprijină activitatea Crucii Roșii.
Înainte de lansarea filmului a avut loc și o conferință de presă. Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie România, a spus că filmul documentar este un omagiu adus generațiilor de voluntari care sub semnul Crucii Roșii au ajutat oameni în diferite împrejurări grele.
„«Istoria Binelui» este un film despre oameni și faptele lor bune, despre evenimente care au marcat istoria țării noastre, despre drame sociale și despre compasiunea umană. Este istoria unui simbol al speranței. Este un omagiu adus nenumăratelor generații de voluntari care au acordat de-a lungul timpului ajutor celor în nevoie, care au alinat suferințele răniților și bolnavilor în timp de război, care au tratat copii, tineri și bătrâni în timpul epidemiilor de malarie, holeră, tifos și tuberculoză, care au contribuit la reîntregirea familiilor separate de război sau de regimul opresiv, care au intervenit la inundații, incendii sau cutremure, care s-au implicat cu devotament și cu spirit de sacrificiu pentru a îndeplini misiunea umanitară a Crucii Roșii”, a spus Ioan Silviu Lefter.
Preotul Alexandru Trușcă, producătorul filmului, a spus că documentarul este o călătorie în istoria unei organizații care s-a remarcat prin săvârșirea binelui în mod dezinteresat.
„Este o onoare să pot fi realizatorul unui film despre o organizație cu o tradiție atât de mare și le mulțumesc tuturor celor care fac parte din Crucea Roșie că mi-au arătat cu acest prilej ce înseamnă să faci binele dezinteresat, nefiind afiliat la nici un fel de instituție, decât afiliat la propriile sentimente umane”, a spus producătorul TRINITAS TV.
După premiera filmului, Televiziunea TRINITAS a primit din partea Societății Naționale de Cruce Roșie din România o plachetă aniversară.
„Mulțumesc pentru această onoare pe care Societatea Națională de Cruce Roșie din România a oferit-o TRINITAS TV, de a consemna în imagine și sunet istoria generozității și nobleței care transformă granițele din bariere în șanse de apropiere. Avem istoria unor oameni anonimi care, în cei 140 de ani în România, au reușit să ridice altruismul lor la rang de misiune”, a spus consilierul patriarhal Ciprian Olinici, directorul TRINITAS TV. „Mi-a plăcut foarte mult și titlul acestui film, «Istoria Binelui», iar pentru că este un documentar al TRINITAS TV trebuie să ne amintim că Biserica Ortodoxă Română a fost întotdeauna aproape de Crucea Roșie, implicând direct maici, călugări și preoți în activitățile organizației. Este important să promovăm aceste instituții care oferă românilor credibilitate și valori ce trebuie cunoscute și de copiii noștri”, a spus cu această ocazie Iuliana Tudor, ambasadorul Crucii Roșii Române.