În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Împărăția lui Dumnezeu, prioritate a vieții creștinului
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit în Duminica a 3-a după Rusalii, 17 iunie, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală. Împreună slujitor a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
După rostirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a reliefat învățăturile duhovnicești ale Evangheliei Duminicii a 3-a după Rusalii (Matei 6, 22-33), în care Mântuitorul vorbește despre grijile vieții și căutarea Împărăției lui Dumnezeu. Părintele Patriarh Daniel a subliniat că Domnul Hristos ne cheamă la a conștientiza că „Împărăția lui Dumnezeu este prioritate a vieții creștinului” și că omul nu poate sluji și lui Dumnezeu, și lui mamona. Idolul „mamona”, a explicat Preafericirea Sa, este idolul grijilor sau lăcomiei materiale.
„Dacă Dumnezeu are grijă de aceste făpturi neînsemnate, de păsările cerului, de crinii câmpului, de iarba care este astăzi și mâine nu mai este, și se taie, și se aruncă, cu atât mai mult Se îngrijește El de oamenii pe care i-a creat după chipul Său. Aici vedem ceea ce numim «Pronia cerească» sau «Providența», care înseamnă grija lui Dumnezeu pentru toate făpturile, pentru că El, Dumnezeu Creatorul, nu a creat lumea și a părăsit-o, ci are grijă de ea. El dă hrană la tot trupul. El are grijă de toate ființele pe care le-a creat, dar în mod deosebit are grijă de om. De ce? Pentru că toate ființele create pe pământ nu sunt chemate la viața veșnică, ci doar la viața biologică, trecătoare, pe când omul, fiind creat după chipul lui Dumnezeu Cel veșnic Viu, are în el dorul veșniciei; are în el chemarea de a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu Cel veșnic Viu, la asemănarea cu Dumnezeu Care este Persoană liberă, iubitoare și, deci, omul este cu adevărat liber atunci când se manifestă mai întâi ca ființă spirituală, nu ca ființă biologică, care doar mănâncă, consumă, doarme și face umbră pământului”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Lepădarea grijii excesive față de cele materiale trecătoare, a mai explicat Părintele Patriarh Daniel, nu înseamnă că Mântuitorul Hristos ne îndeamnă să nu ne îngrijim de nimic. „Evanghelia de astăzi ne îndeamnă ca grija pentru mâncare, băutură și îmbrăcăminte să nu paralizeze, să nu înăbușe în noi grija pentru mântuirea sufletului. Ce este mântuirea? Unirea omului cu Dumnezeu, Cel veșnic nelimitat și netrecător. Vedem că hrana pe care o mâncăm este trecătoare, perisabilă. Vedem că hainele cu timpul se rup, se uzează. Vedem că trupul este trecător și atunci cea dintâi constatare este că trebuie să ne îngrijim mai întâi de ceea ce nu este trecător, și anume de sufletul nostru nemuritor, care este creat după chipul lui Dumnezeu Cel veșnic Viu. Deci, Mântuitorul nu ne îndeamnă la lene, ci vrea să ne elibereze de tirania sau de robia sufletului față de lucrurile materiale”, a precizat Patriarhul României.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a reliefat că Împărăția lui Dumnezeu se caută mai întâi prin rugăciune, Sfânta Liturghie fiind cea mai înaltă formă de rugăciune, și prin fapte bune. Astfel, „sufletul se hrănește cu iubirea milostivă a lui Dumnezeu și se îmbracă în lumină, în harul Duhului Sfânt”, a spus Preafericirea Sa.
La Sfânta Liturghie a participat, alături de credincioși bucureșteni, un grup de 50 de pelerini de la Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin, din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, condus de pr. paroh Dănuț Gheorghe Pintea, care desfășoară o rodnică lucrare duhovnicească și pastoral-misionară.