La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
200 de ani de la zidirea bisericii din Sân-Mihai
Credincioşii români ortodocşi din Banatul Sârbesc au aniversat în Duminica a 4-a după Paşti împlinirea a 200 de ani de la zidirea bisericii cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a Parohiei Sân-Mihai (Lokve), Protopopiatul Alibunar, din cadrul Episcopiei Daciei Felix.
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi au luat parte la bicentenarul sfântului lăcaş, trecut recent printr-un amplu proces de renovare şi restaurare. Cu acest prilej, s-au săvârşit slujba de târnosire a bisericii şi binecuvântarea noii picturi ce împodobeşte pereţii lăcaşului de cult, pus de acum înainte şi sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina şi a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.
Din soborul slujitorilor au făcut parte Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, precum şi numeroşi preoţi şi credincioşi de la mai multe eparhii din ţară şi de la parohiile şi mănăstirile sârbeşti din zonă între care şi părintele Boian Alexandrovici, protopop al Daciei Ripensis şi vicar al Episcopiei Daciei Felix pentru românii din Serbia de Răsărit (Valea Timocului) – reprezentantul Preasfinţitului Părinte Episcop Daniil (care din motive de sănătate n-a putut participa). În semn de preţuire faţă de credincioşii ortodocşi români din Serbia, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a dăruit bisericii parohiale din Sân-Mihai o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a adus spre închinare celor prezenţi şi racla ce adăposteşte cinstitul cap al sfântului ierarh cărturar.
“Astăzi, împreună cu românii de aici ne-am bucurat, readucând la înalta preţuire un lăcaş de cult care a dăinut 200 de ani. A fost o renaştere a acestei biserici, o adevărată mireasă a lui Hristos, împodobită cu o podoabă picturală deosebită. În centrul ei, în Sfântul Altar, am aşezat o nouă sfântă masă târnosită prin punere de sfinte moaşte, ce a devenit mormântul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Toţi credincioşii au avut astăzi ocazia să intre în Sfântul Altar, fără deosebire, arătându-se egalitatea noastră în faţa lui Dumnezeu, fie că suntem bărbaţi sau femei, copii sau oameni în vârstă”, a precizat IPS Mitropolit Laurenţiu.
După slujba de târnosire, soborul slujitorilor a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pe o scenă special amenajată în faţa sfântului lăcaş, în prezenţa membrilor diplomaţiei româneşti din Serbia, a autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi atât din Banatului Sârbesc, cât şi din ţară. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul “Doina Banatului ” a Parohiei Timişoara-Iosefin, ce a venit însoţit de un sobor de slujitori ai parohiei, condus de pr. paroh Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei. În finalul slujbei, IPS Laurenţiu a felicitat comunitatea românească din Sân-Mihai, păstorită cu vrednicie de pr. Emanuel Tăpălagă, şi a încredinţat totodată pe toţi credincioşii ortodocşi români din Serbia de dragostea şi preţuirea fraţilor români din cadrul celorlalte eparhii a Patriarhiei Române. Manifestarea s-a încheiat cu un program artistic susţinut de tinerii şi copiii din localitate, precum şi cu o agapă frăţească la care au luat parte toţi cei prezenţi.