Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
40 de ani de la trecerea în veşnicie a mitropolitului Nifon Criveanu
Episcopia Slatinei şi Romanaţilor a comemorat 40 de ani de la trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire Nifon Criveanu, primul mitropolit al Olteniei. Evenimentul a avut loc duminică, 13 iunie, la Parohia Slătioara II. Au participat Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, reprezentanţi ai autorităţilor locale, numeroşi preoţi şi credincioşi.
Seara dedicată mitropolitului Nifon a fost deschisă printr-o slujbă de pomenire la biserica Parohiei "Sfinţii Arhangheli" din comuna Slătioara. Cei trei ierarhi, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi, au mers în procesiune la casa părintească a vrednicului de pomenire mitropolit Nifon Criveanu, unde s-a dezvelit o placă comemorativă. De aici, grupul pelerinilor s-a îndreptat spre căminul cultural din localitate, iar IPS Irineu a inaugurat clădirea, care a fost numită: "Centrul Cultural Nifon Criveanu, Mitropolitul Olteniei". "Mitropolitul Nifon s-a ridicat dintre preoţi şi a lucrat pentru preoţi" Programul de comunicări a fost deschis de Liliana Guţică Florescu, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie din Slatina. Sesiunea s-a încheiat cu prelegerea părintelui prof. dr. Ion Rizea, care a subliniat activitatea social-filantropică a mitropolitului Nifon. Grupul psaltic "Sfântul Constantin Brâncoveanu" al Episcopiei Slatinei a susţinut concert de cântece bisericeşti. La final, IPS Mitropolit Irineu a elogiat activitatea şi personalitatea marelui său înaintaş. "Mitropolitul Nifon Criveanu s-a afirmat ca ierarh strălucit şi personalitate istorică. El a fost întemeietorul multor fundaţii şi iniţiatorul a nenumărate activităţi şi acţiuni social-filantropice în ţară şi dincolo de ţară. Atunci când a fost nevoie n-a ezitat să meargă în misiune şi să-i ajute pe fraţii din Basarabia, care se eliberaseră de jugul sovietic şi aveau nevoie de asistenţă religioasă. Viţa neamului său, din Criva, sănătatea sufletească şi trupească pe care a moştenit-o de la părinţii săi, dragostea de învăţătură dobândită de la tatăl său şi bunul-simţ de la mama sa l-au ajutat să-şi formeze o riguroasă ţinută morală şi intelectuală. S-a ridicat dintre preoţi şi a lucrat pentru preoţi, cunoscându-le greutăţile şi, de aceea, întotdeauna i-a încurajat şi i-a îmbărbătat, i-a îndemnat în slujirea preoţească. A scris şi publicat nenumărate studii, predici şi reportaje, îmbinând astfel activitatea pastorală şi învăţătorească. Mitropolitul Nifon a dat preţul său de jertfă martirică Împăratului ceresc. Suferinţele sale s-au accentuat după ce a fost scos din scaun forţat şi uitat de multă lume. A continuat să slujească Biserica până ce Dumnezeu l-a chemat la ceruri. La 40 de ani de la trecerea sa la cele nemuritoare, îl cinstim după cum se cuvine în sala pe care el a întemeiat-o ca un centru cultural. În această ambianţă de rugăciune şi cinstire ridicăm glasul înaintea Atotputernicului Dumnezeu să odihnească sufletul său în Împărăţia celor drepţi. Pomenirea sa se va face alături de ceilalţi înaintaşi ai noştri ori de câte ori Sfânta Liturghie se va săvârşi în Mitropolia Olteniei." Seara s-a încheiat printr-o agapă frăţească organizată de părintele paroh Ion Durac şi de credincioşii parohiei Slătioara II.