Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
500 de colindători la sediul Mitropoliei Banatului
Aproximativ 500 de colindători îmbrăcaţi în costume şi straie tradiţionale au vestit, ieri, Naşterea Domnului la Centrul eparhial din Timişoara. Manifestarea "Alaiul Colindătorilor" a fost organizată, ca în fiecare an, de Mitropolia Banatului, Consiliul Judeţean Timiş şi Centrul de Cultură şi Artă.
Colindătorii au plecat de la Centrul de Cultură şi Artă din Piaţa Libertăţii, din Timişoara, iar de acolo au mers la Prefectura Timiş şi Consiliul judeţean. Apoi, în frunte cu fanfara, au pornit spre sediul Mitropoliei Banatului, de pe str. C.D. Loga din centrul oraşului. Aici au fost întâmpinaţi de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, împreună cu preoţii şi colaboratorii de la Centrul eparhial. În acest an, "Alaiul Colindătorilor", condus de Ciprian Cipu, directorul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, a cuprins ansambluri folclorice, coruri parohiale şi numeroase grupuri de colindători din mai multe zone ale Banatului, dar şi două cete de colindători din Serbia şi Republica Moldova. La final, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul a împărţit colindătorilor cadouri, mulţumindu-le pentru frumoasele colinde interpretate cu multă dăruire. Preasfinţia Sa a transmis cetelor de colindători felicitările şi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, urându-le totodată sărbători fericite şi binecuvântate de Dumnezeu. "Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae, alaiul colindătorilor din Arhiepiscopia Timişoarei a venit la Centrul eparhial şi ne-a bucurat cu obiceiurile şi colindele noastre populare româneşti, vestindu-ne şi pregătindu-ne pentru marele praznic al Naşterii Domnului. Fie ca Bunul Dumnezeu să le dăruiască sănătate şi mântuire pentru efortul pe care îl depun în păstrarea şi promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor noastre creştineşti", a spus Preasfinţia Sa. De la Centrul eparhial, colindătorii au pornit spre celelalte instituţii ale oraşului, vestind tuturor celor pe care îi întâlneau bucuria Naşterii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. "Această tradiţie a "Alaiului colindătorilor" o desfăşurăm de mai bine de douăzeci de ani şi reprezintă un obicei cu totul deosebit pentru noi toţi. La aceasta participă colindători din toate zonele Banatului, dar şi fraţi români din Serbia şi Moldova. Este un prilej de bucurie care aduce multă pace şi binecuvântare în sufletele tuturor celor pe care îi colindăm. Ast-fel, prin intermediul colindelor, tradiţiilor şi obiceiurilor populare transmitem mai departe credinţa de veacuri a neamului nostru românesc", a precizat Ciprian Cipu, directorul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Timiş.