De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
500 de tineri vor participa la ITO Ploiești la finalul acestei săptămâni
Ploieștiul, Capitala tineretului din România în 2024, va fi, pentru două zile, și capitala tineretului ortodox din Arhiepiscopia Bucureștilor. Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Ploiești va reuni, în acest sfârșit de săptămână, 500 de tineri din București, Prahova și Ilfov, dar și din eparhii aflate la granițele țării noastre. Evenimentul propune ateliere, programe artistice, conferințe, dar și participarea, duminică, la Sfânta Liturghie, la unul din cele mai cunoscute așezăminte monahale de la noi din țară.
Arhidiaconul Eugen Maftei, consilier eparhial în cadrul Sectorului învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oferit pentru TRINITAS TV mai multe detalii referitoare la organizarea acestei ediții locale a ITO: „Încă din perioada 2013-2014, când au început aceste Întâlniri ale Tineretului Ortodox, s-a păstrat tradiția ca, pe lângă întâlnirile la nivel internațional pe care le organizează fiecare mitropolie în parte, eparhiile să organizeze și întâlniri locale ale tinerilor. Anul viitor vom pregăti la București Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși și, de aceea, în acest an s-a ajuns la varianta de a organiza un eveniment local la Ploiești ca o anticipare a celui din 2025. Mai mult, anul acesta Ploieștiul a fost desemnat Capitala tineretului din România, așa că printr-un protocol cu Primăria Municipiului Ploiești am ajuns la acordul ca și Întâlnirea Tinerilor din Arhiepiscopia Bucureștilor să se desfășoare în cadrul proiectului mai amplu «Let’s PLAY Festival»”.
Părintele arhidiacon a detaliat și programul activităților din cele două zile: „Din experiența celorlalte întâlniri și luând și pulsul tinerilor, ținând cont de dorințele lor, am încercat să facem un program cât mai atractiv, nu foarte încărcat, care să îmbine partea catehetică-moralizatoare cu partea recreativă și artistică. Sunt două zile pline de activități și evenimente, respectiv 6 și 7 iulie. Ne dorim ca tinerii să poată profita din plin de toate manifestările. Evenimentul se va deschide în dimineața zilei de sâmbătă, la ora 9:30, cu participarea reprezentanților Arhiepiscopiei și ai autorităților locale. Vor fi câteva discursuri și un program artistic, după care va urma un dialog moral-catehetic cu un invitat special, Sebastian Olar, fost director de creație al festivalului «Untold», care va porni de la tema care a definit anul acesta, «Sănătatea sufletească și trupească. Repere duhovnicești». Este un om cu foarte multă experiență, care va încerca, pe baza ei, să le vorbească tinerilor despre pericolele adicțiilor, ale dependențelor de tot felul. În partea a doua a zilei vor urma o serie de ateliere cu conținut cultural, istoric și spiritual-religios, care vor fi ținute de personalități locale, din Ploiești și din județul Prahova. Ne-am dori să existe, totodată, și un timp de socializare și de vizitare a acestui oraș care are multe de oferit. Primăria a pus la dispoziția tinerilor toate muzeele, care vor putea fi vizitate gratuit”. Manifestările din prima zi a ITO se vor încheia cu un concert de muzică veche românească.
Duminică, 7 iulie, toți tinerii vor lua parte la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea Ghighiu, județul Prahova, la finalul căreia se vor bucura împreună de o agapă frățească. Tot atunci va avea loc și încheierea oficială a ITO Ploiești, dar tinerii doritori vor putea lua parte până la finalul zilei și la alte activități organizate de Primăria Municipiului Ploiești în cadrul festivalului amintit.