Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Slujiri arhiereşti în Capitală
Mănăstirea „Duminica Sfinţilor Români” din Bucureşti şi-a sărbătorit hramul în Duminica a 2-a după Rusalii. Sfânta Liturghie şi slujba de pomenire a ctitorilor sfântului locaş au fost oficiate de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. Tot duminică, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Eroilor Martiri din Decembrie 1989”, din Protopopiatul Sector 4 Capitală.
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat legătura dintre textul evanghelic citit la Sfânta Liturghie, de la Matei, capitolul al 4-lea, versetele de la 18 la 23, şi sărbătoarea Sfinţilor Români. „Ce legătură este între această Evanghelie şi sărbătoarea Sfinţilor Români pe care o cinstim astăzi? Vedem că din primul grup al fraţilor face parte şi Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, fratele lui Simon, căruia Mântuitorul Iisus Hristos i-a schimbat numele în Petru. Sfântul Apostol Andrei, întâiul ucenic al Mântuitorului, chemat la propovăduirea Evangheliei după Pogorârea Duhului Sfânt, a primit misiunea de a vesti Evanghelia în Sciţia, adică în Dobrogea de astăzi, la strămoşii noştri care locuiau pe aceste pământuri. Ucenicii Sfântului Apostol Andrei au trecut Dunărea şi încă din secolul 1 Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos a pătruns în Muntenia, în Moldova şi în Transilvania. Procesul acesta al încreştinării noastre are loc odată cu procesul naşterii noastre ca popor nou”, a subliniat Preasfinţia Sa.
Duminica Sfinţilor Români se sărbătoreşte în Biserica noastră începând cu anul 1992, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât consacrarea celei de a 2-a duminici după Pogorârea Duhului Sfânt tuturor sfinţilor care au mărturisit credinţa pe teritoriul ţării noastre din cele mai vechi timpuri. „Strămoşii noştri au dat această ofrandă a sfinţilor. Duhul Sfânt, lucrător în Biserica neamului nostru, a rodit în apariţia multor sfinţi şi în primul rând sfinţii martiri. Ştim că în primele patru secole creştinismul a fost aspru persecutat. De asemenea, în aceeaşi perioadă, aici la noi s-a dezvoltat un monahism foarte puternic, ce a dat lumii creştine şi spiritualităţii creştine cel puţin două personalităţi: Sfântul Ioan Casian (trăitor în secolul al 4-lea şi care a dobândit o vastă experienţă duhovnicească vizitând marile centre monahale din Orient) şi Sfântul Dionisie cel Mic sau Smeritul, care a fost o mare personalitate, părintele dreptului bisericesc, un om care a scris lucrări importante pentru apărarea dreptei credinţe”, a spus Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul. Sărbătoarea de anul acesta a fost marcată şi de împlinirea unui deceniu de la sfinţirea locaşului de cult, în octombrie 2006.
La Biserica „Eroilor Martiri din Decembrie 1989”, Protoieria Sector 4 Capitală, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. După cuvântul de învăţătură, în care a explicat înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a primit în dar o icoană cu Sfinții Epictet și Astion, ale căror sfinte moaște se găsesc spre închinare în această sfântă biserică.