În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
60 de persoane botezate de Arhiepiscopul Alba Iuliei în localitatea Tonciu
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârșit marţi, 31 octombrie, slujba de târnosire a Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Tonciu, județul Mureș. Ierarhul a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, după care a oficiat Sfânta Taină a Botezului pentru 60 de persoane de etnie romă, în special copii și tineri, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
În cuvântul rostit cu prilejul slujirii în localitatea Tonciu, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a spus: „Mare este această zi de toamnă, când 60 de persoane din satul acesta au primit Botezul creştin şi pecetea darului Sfântului Duh. Astfel, toţi aceştia au devenit copiii adoptivi ai Tatălui ceresc şi membri ai familiei Sale. Totodată, ei au devenit extensiuni ale lui Hristos în lumea răscumpărată şi mădulare ale Trupului Său tainic, ale Bisericii. Nobleţea baptismală te obligă! Deci, aceşti noi creştini au responsabilitatea de a-L reflecta pe Hristos în viaţa cotidiană printr-o frumoasă conduită morală. Ei vor reuşi, dacă frecventează noul lăcaş bisericesc, sfinţit astăzi. În acest spaţiu liturgic, li se oferă harul divin, adevărul evanghelic şi Sfânta Euharistie, care îi fortifică, ajutându-i să-şi onoreze numele de creştin”.
În satul Tonciu (comuna Fărăgău), județul Mureș, locuiesc aproximativ 1.000 de persoane de etnie romă. Aici nu a existat vreodată un lăcaș de închinare, credincioșii nefiind arondați în prezent vreunei comunități parohiale. De-a lungul timpului au existat intenții de a ridica o biserică pentru credincioșii de aici, însă din diferite motive acest lucru nu a putut fi realizat.
La inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în anul 2022, au început lucrările de construire a unei noi biserici, cu implicarea pr. Valentin Vârva, protopop de Reghin, și a preoților Marius Boar (Parohia Poarta), Cristian Moldovan (Parohia Ercea) și Nicolae Gînța (Parohia Târgu Mureș XVI). Fondurile necesare construirii bisericii au fost asigurate de Protopopiatul Reghin și Primăria Comunei Fărăgău, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Astfel, la finalul Sfintei Liturghii, pr. Marius Boar a fost hirotesit întru iconom, iar pr. Cristian Moldovan a fost hirotesit întru sachelar. De asemenea, ierarhul le-a oferit diplome de aleasă cinstire binefăcătorilor și tuturor celor care au oferit sprijin la ridicarea și împodobirea noii biserici.