La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
70 de ani de învățământ teologic preuniversitar la Colegiul Ortodox din Cluj‑Napoca
În ziua de pomenire a Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca a sărbătorit 70 de ani de învățământ teologic ortodox preuniversitar și a prăznuit-o pe ocrotitoarea elevilor din ciclul primar și gimnazial.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-au aflat în mijlocul profesorilor și elevilor de la Colegiul Teologic clujean cu prilejul sărbătorii. În capela colegiului, Preasfințitul Episcop Benedict Bistrițeanul a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură. Răspunsurile liturgice au fost date de corul de fete al Colegiului ortodox, dirijat de arhid. prof. dr. Daniel Frumos, și de corul de băieți, dirijat de pr. prof. dr. Petru Stanciu.
La finalul slujbei, ierarhul a oficiat slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Colan (1893-1967), cel căruia i se datorează începuturile învățământului preuniversitar la Cluj-Napoca. Mitropolitul Nicolae Colan a fost cel care în 1944 a pus bazele primului liceu confesional, Liceul Ortodox de Băieți „Mitropolitul Simion Ștefan”, iar în 1946 a deschis porțile și Liceului Ortodox de Fete „Doamna Stanca”.
De la ora 12:30, în sala de evenimente „Episcop Nicolae Ivan”, în prezența IPS Mitropolit Andrei și a PS Episcop Benedict Bistriţeanul, a avut loc un eveniment evocator. IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt duhovnicesc și a felicitat instituția de învățământ. Despre istoria învăţământului teologic ortodox preuniversitar clujean a vorbit pr. lect. dr. Cosmin Cosmuța, de la Catedra de Istoria Bisericii Ortodoxe Române din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Un cuvânt de felicitare a rostit și prof. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române - filiala Cluj-Napoca.
La final, directorul colegiului, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, a mulțumit celor prezenţi şi le-a oferit placheta aniversară „70 de ani de învățământ preuniversitar teologic clujean (1952-2022)”. La eveniment au participat şi reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj, ai mediului academic și ai administrației locale.
În perioada 21-25 noiembrie, instituția de învățământ a organizat Zilele Colegiului, ce a cuprins numeroase manifestări duhovniceşti, ateliere de creație literară, expoziții, discuții tematice, experimente științifice, lansări de carte, activități sportive etc.