De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
A apărut un nou număr al revistei „Glasul Bisericii“
Recent a apărut, într-o frumoasă viziune grafică, un nou număr al Revistei Oficiale a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, „Glasul Bisericii“.
Structurat în XV capitole mari, acest număr al revistei se deschide cu editorialul semnat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Educaţia autentică transmite valori perene“, prin care Preafericirea Sa a transmis, cu prilejul deschiderii oficiale a noului an şcolar 2008-2009, că „mai înainte de a intra în Şcoală intrăm în Biserică, pentru a ne ruga, adică pentru a uni înţelepciunea umană cu înţelepciunea divină, întrucât omul creat după Chipul lui Dumnezeu Cel Înţelept şi Bun creşte spiritual în comuniune cu el. Astfel, Şcoala românească, împreună cu maica ei, Biserica, cultivă modul de cunoaştere prin comuniune, de unire a inteligenţei cu iubirea, a ştiinţei cu spiritualitatea, a acţiunii cu sfinţenia vieţii. În timp ce ştiinţa cultivă cunoaşterea creaţiei, a universului fizic şi social, credinţa religioasă cultivă relaţia cu Creatorul şi Mântuitorul lumii, oferind omului şi creaţiei semnificaţie şi valoare eternă. În acest sens, studiul Religiei este o necesitate cultural-educaţională. Nu poţi avea o cultură completă fără Religie, întrucât valoarea eternă a persoanei umane nu poate fi redusă la eficienţa ei utilitaristă din societatea vremelnică“. După patru capitole în care ni se prezintă articole şi studii omiletice, documentare şi aspecte din viaţa Bisericii şi a Şcolii, regăsim în paginile noului număr al revistei „Glasul Bisericii“ aspecte din viaţa bisericească în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, iar în cadrul capitolului „Oficiale“ putem citi amănunte despre protocolul de cooperare privind parteneriatul „Asistenţă medicală şi spirituală“, încheiat între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii Publice, cât şi despre Statutul Centrului educaţional şi socio-pastoral „Nifon Mitropolitul“. În filele de cronică ale acestei apariţii, arhimandritul Policarp Chiţulescu ne oferă informaţii cu privire la reluarea activităţii tipografice la Bucureşti şi la apariţia unei cărţi mai puţin cunoscute, dar nu mai puţin valoroase, „Cheia înţelesului“. Volumul se încheie cu prezentarea ediţiei jubiliare a Liturghierului lui Macarie şi a altor volume dedicate unor sfinţi, personalităţi şi monumente de artă bisericească din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei.