De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
A cincea ediţie a Şcolii de vară din Rignano Flaminio
În perioada 7 iunie - 26 septembrie 2021, la Schitul ortodox român „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din oraşul italian Rignano Flaminio, regiunea Lazio, se desfăşoară Şcoala de vară, ajunsă în acest an la a cincea ediţie, având tema „Creativitate prin artă și tradiție românească”. Beneficiarii acestui proiect sunt copiii și adolescenții români și moldoveni, cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani, din localitățile din zonă (Morlupo, Rignano Flaminio, Civita Castellana, Sant Oreste), precum și părinți ai acestora care participă, uneori alături de cei mici, la diverse activităţi interactive. În acest an au participat și copii din parohiile Montefiascone, Marcellina și Gaeta, care au fost însoțiți de preoții parohi și de doamnele preotese. Cursurile Şcolii de vară sunt susținute de profesori români veniți special din țară sau de cei care predau deja în școlile din regiunea Lazio, se arată pe site-ul episcopia-italiei.it.
În intervalul 5 iulie - 14 august, școlarii înscriși la aceste cursuri au desfăşurat o serie de activități de creație de artizanat românesc, de teatru și actorie, de educație civică, de identitate europeană, de dans popular românesc, dar au şi ascultat și citit povești, descoperind tradițiile și obiceiurile românești. Totodată, copiii și adolescenții au participat la concursul „Cunoaște România” și la toate jocurile sociale și recreative organizate în timpul liber. Părinții, la rândul lor, au luat parte la întâlniri informale în cadrul cărora se încearcă încurajarea schimbului de idei și experiențe, precum şi comunicarea și împărtășirea valorilor naționale alături de propriii copii.
Obiectivul acestui proiect, finanțat de către Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și organizat cu patronajul Ambasadei României în Italia și cu cel al Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun, îl reprezintă dezvoltarea creativității prin actualizarea elementelor de limbă, artă și civilizație românească, precum și transmiterea resurselor culturale generațiilor următoare.