De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
„A combate mediocritatea este misiunea actuală a Bisericii“
Părintele Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu a fost prezent, în urmă cu două zile, la Iaşi pentru a conferenţia pe tema „Hristos Domnul - izbăvirea de mediocritate“. Conferinţa a fost audiată cu interes de un număr mare de studenţi, preoţi, ieşeni. În partea a doua a întâlnirii, invitatul ASCOR - filiala Iaşi a răspuns întrebărilor adresate de cei prezenţi.
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români - filiala Iaşi a organizat marţi, 23 aprilie 2013, conferinţa „Hristos Domnul - izbăvirea de mediocritate“. Invitatul întâlnirii, care a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, a fost pr. conf. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu.
Părintele Constantin Necula a remarcat pentru început că „dacă vrem să nu fim mediocri, trebuie să locuim mereu în rai şi să ne adaptăm condiţiilor şi exigenţelor raiului“. „Foarte mulţi dintre noi ne asumăm Biserica cu această neatenţie legată de frumuseţea izbăvitoare a creşterii în răbdare a mântuirii noastre. Adam şi Eva au fost primii liturghisitori. Ei liturghiseau în chip vădit, sub ochii lui Dumnezeu, grădina raiului. Mediocritatea înseamnă să grăbeşti coacerea ta cu tot felul de lămpi, de raze ultraviolete. Ispita ascultării coacerii vocaţionale este una care ne încearcă pe toţi. La televizior vedem că suntem o ţară de smiorcăiţi. Neavând nădejdea că Hristos e Dumnezeul nostru, Îl transformăm în orice altceva. Hristos, înainte de a fi asemeni unuia dintre noi, este în primul rând Dumnezeu. Ce am pierdut şi ce ne-a mediocrizat relaţia noastră cu noi înşine, cu Biserica şi cu societatea este că am uitat că Hristos este Dumnezeu. Provocarea lumii de astăzi este că ne mulţumim să rămânem înţepeniţi în mediocritate. Nu poţi ieşi din mediocritate dacă nu eşti sincer. Bisericii şi ţării noastre nu-i lipseşte vocaţia şi posibililitatea de a dărui prin Dumnezeu celorlalţi bucurie. Lipseşte însă capacitatea de a ieşi cu fruntea sus din încercările nevocaţionalilor care spun că vocaţia noastră nu are sens“, a menţionat invitatul tinerilor ascoreni din Iaşi.
Îndemn la dârzenie
Pr. conf. dr. Constantin Necula a continuat prelegerea prin a evidenţia că mediocritatea poate izvorî din neatenţia gestionării darurilor pe care Dumnezeu le pune la îndemână. „Se poate ajunge în situaţia încât să crezi că, fiind mai bun decât celălalt, de fiecare dată soluţia e la tine şi nu la Dumnezeu. Pentru un creştin, soluţia şi răspunsul la încercările de a izbăvi mediocritatea din el sunt în întâlnirea cu Mântuitorul Hristos. Mediocritatea nu se poate vindeca doar prin informare. A vindeca mediocritatea înseamnă a asuma un mod de viaţă pe care Hristos îl propune şi în care El este parte integrantă. Mântuitorul nu locuieşte la limita exterioară a mediocrităţilor noastre. Dacă vrem să ne vindecăm, trebuie să-L aşezăm în limita interioară a mediocrităţilor noastre. Noi trebuie să-I oferim posibilitatea de a fi rodnic în inima noastră. Către Hristos nu mergi în deşert, ci mergi în sus. Trebuie să înfrunţi urcuşul şi să-l depăşeşti ca atare. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca a avut dorinţa de a schimba lucrurile importante pentru a se putea atinge de Dumnezeu. Ea a dorit să ia de la Dumnezeu tot harul de care avea nevoie ca să iasă din punga de nenorocire în care se ascunsese.
A combate mediocritatea este misiunea actuală a Bisericii. Avem toate armele duhovniceşti pentru a discerne duhurile, pentru a nu ne lăsa furaţi de ele. Trebuie să fiţi dârji şi să staţi strânşi. Biserica este o familie care refuză mediocritatea şi care propune de fiecare dată o soluţie la toate bolile care ţin de mediocritate. Dacă vreţi să vă vindecaţi de mediocritate trebuie să faceţi gesturi care să se vadă. În urmă cu o vreme am mers alături de câţiva studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu pentru a igieniza toaletele la Spitalul Judeţean din Sibiu. Nu a fost o ruşine să luăm un halat şi să folosim clorul“, a mărturisit părintele Constantin Necula, care a vorbit în ultima parte a conferinţei despre modalităţile prin care se poate ieşi din mediocritate.
„Singura modalitate de a ieşi din mediocritate este reaşezarea în demnitate“
„România va ieşi din mediocritate dacă fiecare din noi va face efortul de a ieşi din ea (mediocritate). Trebuie să conştientizăm că cel mai bun medicament pentru sufletul nostru este Hristos, fără de care nu putem face nimic. Noi trebuie să ne pocăim pe măsura iertării de care avem nevoie. Suntem foarte atenţi la marile proiecte care străbat ţara, dar nu mai suntem demult atenţi la proiectul lui Dumnezeu cu poporul nostru. Sunt pline casele de copii, centrele de corecţie pentru minori, penitenciarele s.a. Toţi care produc această rumoare spun că Biserica este de vină. Suntem de vină pentru că nu am reuşit să transmitem poporului că Hristos e viu. În ciuda tuturor aparenţelor, El este partea de viaţă care poate birui moartea. Hristos este Viaţa care biruieşte moartea. Biserica lucrează cu oameni care doresc să o ia de la capăt, cu oameni care sunt dispuşi să schimbe statutul şi statura pentru a putea să se înţeleagă cu Hristos. Se poate ieşi foarte uşor din mediocritate.
Recent a venit la Catedrala mitropolitană din Sibiu o tânără cu cercel în nas care a dorit să se spovedească. Discutând despre cercelul din nas a vrut să şi-l dea jos. Nu am lăsat-o şi i-am zis: „Stă foarte bine, Lasă-l acolo! Dacă vrei să ţi-l dai jos, să faci acest lucru doar după ce te împărtăşeşti. Astfel, Îi dai un semn lui Dumnezeu că vrei să schimbi ceva“. După ce s-a împărtăşit, tânăra şi-a dat jos cercelul. Tot ce ne dă Dumnezeu în Biserică, dacă ştim să folosim harul Duhului Sfânt, e convertitor. Hristos nu are nevoie de noi cu frunţile lipite de pământ, ci cu demnitatea redobândită. Singura modalitate de a ieşi din mediocritate este reaşezarea în demnitate“, a remarcat pr. conf. dr. Constantin Necula, care a răspuns în partea a doua a conferinţei întrebărilor venite din partea publicului.