Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
A doua duminică a Postului Mare în Mitropolia Olteniei
În Duminica a 2-a din Postul Mare, închinată Sfântului Grigorie Palama, ierarhi din Mitropolia Olteniei au slujit la paraclise eparhiale și catedrale, au rostit cuvinte de învățătură și i-au îndemnat pe credincioși să petreacă următoarea perioadă a postului în rugăciune, răbdare, respectând măsurile impuse de situația de sănătate publică din țara noastră.
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârşit duminică Sfânta Liturghie la Paraclisul mitropolitan „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Craiova.
În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre semnificaţiile duhovniceşti ale acestei duminici, amintind de asemenea că Sfântul Grigorie Palama este „promotorul teologiei energiilor necreate, prin care Dumnezeu este prezent şi lucrează în viaţa noastră”. În cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Doru Marcu, inspector eparhial la Sectorul de învăţământ, catehizare şi activităţi cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei.
Duminică, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Centrului eparhial din Râmnicu Vâlcea. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a spus: „Sfântul Grigorie Palama a fost nu doar cel mai reprezentativ teolog al Bisericii Ortodoxe din secolul al XIV-lea, ci, mai ales, cel care a reuşit să sintetizeze în chip exemplar moştenirea duhovnicească lăsată de Părinţii Bisericii. Sfântul Grigorie Palama a împletit strâns tradiția isihastă a Bisericii noastre cu mărturisirea dreptei credințe. A fost un mare teolog și mărturisitor tocmai pentru că era isihast, continuator al unei tradiții vii și bogate, având astfel cunoașterea empirică a lui Dumnezeu”. Arhiepiscopul Râmnicului a accentuat totodată rolul pe care l-a avut Sfântul Grigorie Palama în dezvoltarea învățăturii isihaste moștenite de la Părinții aghioriți.
Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit sâmbătă, 14 martie, la biserica mănăstirii cu hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Sfânta Mare Muceniță Marina” din Baia de Aramă, județul Mehedinți. De asemenea, diminică, 15 martie, ierarhul a fost prezent în mijlocul credincioşilor mehedinţeni de la Catedrala Episcopală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Turnu Severin. Slujba a fost săvârşită în pridvorul sfântului locaş de închinare pentru a se respecta regulile impuse de situația din țara noastră privitoare la răspândirea coronavirusului.