Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
A doua duminică a Triodului la Catedrala Patriarhală
În mijlocul credincioșilor adunați în rugăciune pe Dealul Patriarhiei în Duminica a 34‑a după Rusalii s‑a aflat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale.
Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat bogatele sensuri duhovnicești ale Parabolei evanghelice a Întoarcerii Fiului risipitor (Luca 15, 11‑32), una dintre cele mai frumoase pilde rostite de Mântuitorul Iisus Hristos: „De fiecare dată când ascultăm această Evanghelie, ne regăsim pe noi înșine. Pilda Întoarcerii Fiului risipitor este istoria umanității care a decăzut, s‑a înstrăinat și s‑a îndepărtat de Dumnezeu‑Tatăl. Este, într‑un fel, istoria omenirii care L‑a părăsit pe Dumnezeu, dar care, într‑un mod surprinzător, găsește totuși puterea de a se întoarce la Tatăl, purtând în suflet dorul de Dumnezeu. Povestea fiului risipitor este povestea tuturor și de aceea tuturor ne este drag acest tânăr. Această criză a fiului rebel am trăit‑o sau o trăim, în feluri diferite, cu toții, iar adesea gestul de revoltă este doar începutul conștientizării și acceptării dragostei părintești a lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.
„În centrul acestei Evanghelii se găsește așadar un tată bun, care iubește fără măsură, în chip ilogic am putea spune, aproape nedrept. Un tată cu o tărie de piatră în a ști să aștepte și să îndure. Un tată care dăruiește încredere și libertate și, de asemenea, un tată duios precum o mamă, atunci când trebuie să‑și primească fiul rătăcit înapoi acasă. Scopul acestei pilde este acela de a descoperi nemărginita iubire a lui Dumnezeu față de oameni, chiar și față de păcătoși, pentru că Iisus Hristos era deseori acuzat de cărturari și de farisei că este prietenul vameșilor și al păcătoșilor, că stă la masă și mănâncă împreună cu ei. Acum, Iisus le arată fariseilor și cărturarilor cum se comportă Dumnezeu‑Tatăl cu păcătoșii, câtă dragoste poate arăta El”, a mai spus Preasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.