În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
A doua ediție a Galei voluntarilor „Tineri în acțiune!” în București
În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei din Capitală a avut loc luni, 30 octombrie, cea de-a doua ediție a Galei voluntarilor „Tineri în acțiune!” În mijlocul celor peste 250 de tineri care au ajutat la organizarea hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale, sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, s-a aflat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care i-a binecuvântat și a rostit cuvântul intitulat „Voluntariatul este liant al comuniunii umane prin generozitate”.
În deschiderea evenimentului dedicat voluntarilor, arhid. lect. dr. Eugen Maftei, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, moderatorul întâlnirii, a rostit un cuvânt introductiv în care a evidențiat importanța prezenței tinerilor în Biserică și a activității lor în proiectele derulate la nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Cu toții știm că tinerețea este vârsta marilor întrebări, a frământărilor de tot felul, a căutării sensului vieții, dar și vârsta marilor bucurii, a entuziasmului și a dăruirii necondiționate. Astfel, prezența tinerilor în Biserică aduce un suflu nou, optimism și speranță, întrucât este o prezență dinamică, activă, prin care ei se pun în slujba celorlalți și prin care se simt valorificați și apreciați pentru ceea ce sunt și ceea ce fac. Mai mult, implicarea tinerilor în Biserică și în societate prin acțiuni de voluntariat creează punți de legătură între oameni, insuflându-le totodată tinerilor sentimentul apartenenței lor la comunitatea eclesială. Iar acest sentiment, așa cum ne arătați Preafericirea Voastră, umple golul sufletesc pe care omul de astăzi îl simte din ce în ce mai mult și mai apăsător în lumea puternic secularizată și individualistă. Mânați de aceste simțăminte, tinerii din Grupul de voluntari al Arhiepiscopiei Bucureștilor au devenit o prezență tot mai activă în cadrul Bisericii și au reușit să-și canalizeze energia, pasiunea și dragostea în acțiuni concrete, implicându-se în diferitele proiecte derulate la nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor. Ne bucurăm că proiectul «Tineri în acțiune!» a prins contur, că grupul de voluntari a devenit tot mai numeros și a dobândit identitate și coeziune, ceea ce arată atât interesul și nevoia tinerilor de a lua parte la viața Bisericii, dar și roadele pe care dragostea, dăruirea și implicarea le pot aduce în concret”, a spus arhid. lect. dr. Eugen Maftei.
În continuare, tinerii și invitații au vizionat un film de prezentare a activității derulate până în prezent de voluntarii „Tineri în acțiune!”, realizat de TRINITAS TV.
După vizionarea filmului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul intitulat „Voluntariatul este liant al comuniunii umane prin generozitate”.
Marius-Ștefan Ciulu, inspector eparhial în cadrul Sectorului învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a prezentat apoi direcțiile de lucru cu voluntarii pe parcursul anului 2024.
„În această seară avem prilejul de a fi împreună și suntem recunoscători și mulțumitori pentru felul în care au decurs activitățile în care ne-am implicat în anul acesta. De aceea, considerăm că acest moment solemn reprezintă o încununare a jertfei depuse de fiecare dintre noi. Prezența Preafericirii Voastre în mijlocul nostru este atât o binecuvântare, cât și o formă de încurajare a tinerilor în vederea identificării dificultăților cu care se confruntă comunitățile locale și în vederea implicării acestora în proiecte și programe spirituale și sociale care vin în întâmpinarea nevoilor concrete ale comunităților locale”, a precizat Marius-Ștefan Ciulu.
La final, tinerii voluntari au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel daruri, care au constat în Noul Testament cu Psalmii, format mic; Agenda 2024 realizată de Tipografia Cărților Bisericești și câte o iconiță cu Maica Domnului „Panaghia Soumela”.