În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
A doua zi a Postului Mare la Catedrala Patriarhală
Programul liturgic a continuat la Catedrala Patriarhală a doua zi a Sfântului și Marelui Post cu săvârșirea Pavecerniței Mari, în cadrul căreia a fost citită partea a doua a Canonului de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul Pavecerniței Mari, ierarhul a vorbit despre îndemnurile pe care ni le adresează Domnul nostru Iisus Hristos în pericopa evanghelică rânduită a se citi marți seara, în săptămâna întâi a Postului Sfintelor Paști (Matei 6, 1-13): „În Evanghelia care s-a citit în seara aceasta, Mântuitorul ne îndeamnă din nou ca în Sfântul și Marele Post să fim cu atenție asupra a două lucruri foarte importante pentru viața noastră sufletească. Mai întâi, ne învață cum să facem milostenie, pentru că milostenia acoperă mulțime de păcate și cu siguranță poate să ne ajute foarte mult. Dar pentru a face milostenie într-un mod corespunzător, ea nu trebuie să fie emfatică, cu mândrie arătată celorlalți, precum fariseul care se mândrea cu faptele bunătății sale. Milostenia noastră trebuie să fie făcută pentru Dumnezeu și pentru cel care cu adevărat este în nevoie. Această milostenie tainică, sufletească, adevărată, care nu este asemenea unei demonstrații, este plăcută lui Dumnezeu, după cum postul cel plăcut lui Dumnezeu este să ne lăsăm de păcatele noastre”.
A doua aripă care înalță sufletul către Dumnezeu este rugăciunea, a explicat ierarhul. „Mântuitorul Hristos ne îndeamnă ca în afară de rugăciunea comunitară a Bisericii, absolut necesară pentru mântuirea credincioșilor ca manifestare a unității de credință și adunare a credincioșilor în locul binecuvântat de Dumnezeu - sfânta biserică, să avem și o rugăciune particulară, pentru sufletul nostru, pentru îmbunătățirea noastră sufletească. Aceasta, ca și milostenia, este o rugăciune a sufletului, nu un gest de a arăta altora că te rogi, ci tainică, de a arăta lui Dumnezeu, Care vede în ascuns, și spune Mântuitorul: «Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti» (Matei 6, 6)”, a îndemnat Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul.
Cântările rânduielii Canonului cel Mare au fost oferite armonizat de corul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, condus de pr. asist. dr. Nicolae Giolu. La slujba Pavecerniței, rugăciunile și cântările au fost intonate de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale. La finalul slujbei de seară a fost rostită și rugăciunea Sfântului Efrem Sirul „Doamne şi Stăpânul vieţii mele”, specifică perioadei Postului Sfintelor Paşti.