„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
A doua zi a Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor
La Catedrala Episcopală Armeană din București a avut loc vineri seară, 19 ianuarie 2024, cea de-a doua întâlnire din cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Momentul de rugăciune a continuat cu un concert de muzică religioasă.
La eveniment au fost prezenți: Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal; Ciprian-Vasile Olinici, secretar de stat pentru Culte; precum și reprezentanți ai mai multor culte creștine. „Biserica Ortodoxă Română are o tradiție îndelungată şi bogată de conviețuire, de bună înțelegere şi cooperare cu celelalte culte creștine aflate pe teritoriul ţării noastre. Relațiile de respect şi de înțelegere reciprocă, de prietenie şi de cooperare dintre cultele creștine din România se bazează în principal pe o bogăţie spirituală comună, izvorâtă din Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos, bogăţie pe care cultele creştine o păstrează şi o cultivă permanent în viaţa liturgică proprie, împreună cu tradiţiile specifice fiecăreia dintre ele. Întâlnirea din această seară, de la Catedrala Arhiepiscopiei Armene din România, pe lângă rugăciunea pentru unitatea creștină, ne oferă și posibilitatea de a medita mai atent şi a aprecia istoria şi valoarea relațiilor de secole dintre românii ortodocşi şi armenii trăitori pe teritoriul României, atestați documentar încă din secolul al 14-lea”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul la finalul serii de rugăciune.
De asemenea, ierarhul a amintit că în calendarul Bisericii noastre, la 30 septembrie, îl pomenim pe Sfântul Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei: „Pentru noi, creștinii ortodocși, Sfântul Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei, cel care a răspândit lumina lui Hristos şi a convertit poporul armean la creştinism în anul 301, este sfântul inclus în calendarul Bisericii noastre în data de 30 septembrie pe care îl cinstim, în mod special, și pentru că 30 septembrie este ziua întronizării Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2007”.
Următoarele întâlniri din timpul ediției din acest an a Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor se vor desfășura la Biserica Evanghelică Luterană Germană C.A. (20 ianuarie), Catedrala Episcopală Greco‑Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” (22 ianuarie), Biserica Reformată Calvineum (23 ianuarie), Biserica Anglicană (24 ianuarie) și biserica Parohiei Parcul Domenii‑Cașin (25 ianuarie).