Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
A fost ales noul Episcop al Covasnei şi Harghitei
Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a fost ales ieri, 5 februarie, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în postul vacant de Episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
După deschiderea lucrărilor de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a rostit o meditaţie duhovnicească intitulată „Responsabilitatea ierarhului pentru zidirea de locaşuri de cult, împodobirea cu pictură şi îngrijirea lor“. În continuare, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a avut loc şedinţa Sfântului Sinod pentru alegerea noului Episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei. Sfântul Sinod a ales prin vot secret pe Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în scaunul vacant de Episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, cu 38 de voturi din 45 de voturi valid exprimate, după cum precizează Biroul de presă al Patriarhiei Române. Candidaţii desemnaţi, în ziua de 23 ianuarie 2015, de către Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, în consultare cu Adunarea eparhială a Episcopiei Covasnei şi Harghitei, au fost Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.
La finalul sesiunii pentru alegerea noului chiriarh al Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşeanul a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru sfaturile pe care i le-a dat de-a lungul timpului, Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu, pentru dragostea cu care l-a chemat la slujirea de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, precum şi tuturor ierarhilor membri ai Sfântului Sinod. „Cu adâncă emoţie în suflet mă gândesc la primii paşi, când am intrat în oaza de spiritualitate ctitorită de primul Patriarh al României, Miron Cristea, la Mănăstirea Topliţa. Timp de aproape 15 ani, cât am stat lângă Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan al Banatului, am reuşit să cunosc râvna şi zelul misionar al «omului munţilor», cum a fost numit până mai ieri Înaltpreasfinţia Sa, şi am reuşit să cunosc pe bunii creştini din cele două judeţe care compun Episcopia Covasnei şi Harghitei, cu necazurile şi bucuriile lor. Am rămas profund impresionat, când am stat cu românii ortodocşi din această episcopie, de zelul lor misionar şi de purtarea crucii cu bucurie, în Hristos Domnul. În aceste momente de emoţie duhovnicească, ţin să mulţumesc Bunului Dumnezeu, pentru toate darurile care s-au revărsat asupra mea, în aceşti 25 de ani de vieţuire monahală pe tărâmul Ortodoxiei româneşti, unde românii sunt minoritari la ei acasă“, a spus Preasfinţia Sa.
Întâistătătorul Bisericii noastre l-a felicitat pe noul ales şi a subliniat că în Episcopia Covasnei şi Harghitei, o zonă unică în felul ei în România, lucrarea misionară trebuie continuată cu înţelepciune. „Este necesar să continuăm ceea ce am primit ca moştenire spirituală şi materială, dar şi ca zel sau dragoste de patrie şi popor. Este vorba de un patriotism duhovnicesc, luminat, care nu înseamnă învrăjbire între etnii şi confesiuni, ci multă înţelepciune de a păstra echilibrul necesar în situaţii uneori foarte delicate. Este nevoie ca întreg Sfântul Sinod să aibă o atenţie părintească deosebită pentru această zonă, fiindcă nu este aşa de simplu cum pare la prima vedere. Este vorba de un curaj necesar, bazat însă pe credinţă, înţelepciune şi multă rugăciune“, a subliniat Preafericirea Sa.
Întronizarea noului ierarh titular Episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei va avea loc duminică, 15 februarie 2015, în Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc, a anunţat Biroul de presă al Patriarhiei Române.