În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
A fost inaugurat Palatul brâncovenesc de la Potlogi
După ample lucrări de reabilitare, restaurare şi reconstruire, Palatul brâncovenesc de la Potlogi a fost sfinţit şi inaugurat duminică, 29 noiembrie 2015. Palatul brâncovenesc de la Potlogi a intrat în patrimoniul Complexului naţional muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte.
Slujba de sfinţire a Palatului brâncovenesc de la Potlogi a fost săvârşită, după oficierea Sfintei Liturghii, de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și Exarh Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor judeţului Dâmboviţa, din județele învecinate şi din Republica Moldova, personalităţi ale vieții culturale locale și naționale, precum și numeroși credincioși. La finalul ceremoniei liturgice, au urmat alocuţiunile omagiale, a fost tăiată panglica inaugurală și a fost vizitat palatul, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei.
Între alocuţiunile omagiale, o alocuţiune despre importanţa spirituală și culturală a ansamblului brâncovenesc de la Poltogi şi despre rolul Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu a fost prezentată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon. „Mărturisitor al credinţei străbune, iubitor de spiritualitate ortodoxă şi cultură românească, înnoitor de veac şi pildă de înţelepciune, măiestrie şi curaj, Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu reprezintă o fericită expresie a sintezei dintre credinţa creştin-ortodoxă şi cultura românească, fiind o personalitate-simbol a istoriei noastre naţionale, exemplu desăvârşit de fidelitate faţă de Biserica strămoşească şi neamul nostru românesc, dar și un model de politician creştin, ce nu a pregetat niciodată să-şi pună viaţa pentru crezul său, pentru mai binele neamului nostru, dar şi pentru biruinţa Crucii lui Hristos. În ciuda vitregiilor vremii, voievodul român a rămas statornic în credinţa străbunilor săi şi a murit ca martir al credinţei, ca jertfă pentru un viitor mai bun al neamului său, pentru o pilduitoare contribuţie la revigorarea creştinismului european şi exemplu peste veacuri, demn de urmat de fiii naţiei noastre”, a precizat Înaltpreasfinţia Sa.
Ansamblul brâncovenesc de la Potlogi, judeţul Dâmboviţa, finalizat în anul 1698, este primul palat ridicat de Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu pentru fiul cel dintâi născut şi moştenitor, Constantin. Prădat imediat după moartea martirică a Sfinţilor Brâncoveni, ansamblul brâncovenesc a ajuns, cu timpul, lăsat în ruină. O primă iniţiativă de restaurare a avut loc în al doilea deceniu al secolului trecut, dar starea monumentului de arhitectură civilă românească medievală nu s-a îmbunătăţit din cauza regimul totalitar comunist, care i-a schimbat destinaţia într-o fermă de creştere a porcilor.
Recentele lucrări de reabilitare, restaurare şi reconstruire au fost derulate timp de patru ani, fiind finanţate printr-un proiect cu fonduri europene. Palatul brâncovenesc de la Potlogi a intrat în patrimoniul Complexului naţional muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, dar şi în circuitul turistic naţional şi internaţional.