În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea
A fost inaugurată şi sfinţită Casa „Academica”
Un nou corp de clădire din cadrul Centrului cultural-misionar „Familia” al Patriarhiei Române, din oraşul Pantelimon, județul Ilfov, a fost inaugurat şi binecuvântat luni, 6 iunie 2016. Slujba de binecuvântare a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în prezenţa ierarhilor membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a invitaţilor şi binefăcătorilor.
Slujba de binecuvântare a noului corp de clădire, şi anume Casa „Academica”, din cadrul Centrului cultural-misionar „Familia”, a avut loc ca urmare a finalizării lucrărilor de renovare, consolidare şi amenajare din ultimii doi ani, aflate sub îndrumarea părintelui Ştefan Ababei, consilier patriarhal coordonator la Sectorul stavropighii patriarhale şi centre sociale, şi sub supravegherea diac. George Ene, consilier patriarhal. După ungerea clădirii cu untdelemn sfinţit şi stropirea cu apă sfinţită, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit persoanelor care au contribuit la renovarea şi amenajarea Casei „Academica”, iar la final a oferit mai multe distincţii.
Ordinul „Crucea Patriarhală” şi Ordinul „Sfântul Apostol Andrei” au fost înmânate, prin reprezentanţi, lui Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, respectiv lui Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov. Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” a fost acordat arhitectului Ştefan Adam, de la SC Mână de Lucru SRL, inginerului Ionel Claudiu Badea, de la Popp şi Asociaţii, lui Dan Iordăchescu, SC Figaro Consulting SRL, respectiv lui Valentin Neagu, manager general SC Bilancia SRL. Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” a fost acordat lui Vasile Avram, SC Melba Metalurgica SRL, lui Christian Popescu, de la SC MonteCarlo Mobili SRL, şi lui Mihalis Sotiriu, de la SC Alumil SRL.
Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” a fost primit de Ioana Culea, de la SC Conmar Project SRL, Marius Şuteu, de la SC Expo Test SRL, Remus Constantin Murgu, de la SC Incanti SRL, ing. Marian Văleanu, de la SC Weru Klass SRL, ing. Marian Vochin, de la SC Weru Klass SRL, şi de Mihai Dinu. Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” a fost acordat lui Nicu Aldea, director postvânzări SC Bilancia SRL, şi Gabrielei Savin. Diploma de vrednicie şi medalia omagială „Sfântul Antim Ivireanul” au fost oferite arhitectei Raluca Croitoru şi lui Dragoş Păun. Părintele consilier patriarhal Ştefan Ababei a primit o icoană a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. Cu acest prilej, a fost tipărit la Editura BASILICA volumul „Centrul cultural-misionar «Familia». Istorie şi actualitate”. Casa „Academica” este situată în partea estică a Centrului „Familia”.
Slujba de binecuvântare a Casei „Academica” a fost precedată de vizita Patriarhului României, împreună cu ierarhii şi invitaţii, în Parcul Concordia din incinta centrului, unde a fost biserica Mănăstirii „Sfântul Pantelimon”, demolată din ordinul conducerii comuniste în anul 1985.
Ansamblu retrocedat Patriarhiei Române
Centrul cultural-misionar „Familia” se află pe vatra Mănăstirii „Sfântul Pantelimon”, ctitorită de domnitorul Grigorie al II-lea Ghica. Mănăstirea avea şi un aşezământ spitalicesc, în cadrul căruia au funcţionat şi alte instituţii filantropice, precum Spitalul de naşteri şi Școala de moaşe, un orfelinat şi o şcoală pentru surdo-muţi, prima clinică de neurologie, fondată de marele savant Gheorghe Marinescu în anul 1897, dar şi prima şcoală de agricultură. Din anul 1926, Aşezământul „Sfântul Pantelimon” a trecut în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice, pentru ca, în urma cutremurului din 1977, să fie abandonat. În anul 1979, a fost emis un decret de Consiliul de stat al Republicii Socialiste România prin care se aproba amenajarea ansamblului turistic-hotelier „Lebăda”. În anul 2004, acest ansamblu a fost retrocedat Patriarhiei Române, iar în anul 2014 a fost înfiinţat, ca subunitate a Patriarhiei Române, Centrul cultural-misionar „Familia”. Scopul centrului este de a desfăşura activităţi misionare pentru conştientizarea rolului familiei în societatea românească, sprijinirea tinerilor cu o înzestrare intelectuală şi spirituală deosebită, lipsiţi de posibilităţi materiale sau provenind din familii dezorganizate, precum şi a celor orfani, vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, organizarea de activităţi de cazare, de evenimente cu ocazia momentelor importante din viaţa familiilor, dar şi întruniri, simpozioane, conferinţe naţionale şi internaţionale.