În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
A fost lansat noul manual de apologetică ortodoxă
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti a avut loc ieri, 10 decembrie, lansarea manualului „Apologetica Ortodoxă“, vol. I, din colecţia „Cursuri, Manuale şi Compendii de Teologie Ortodoxă“, apărut de curând la Editura BASILICA a Patriarhiei Române. Cartea, apărută cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, îşi propune o valorizare a culturii, a ştiinţelor şi a reflecţiilor filosofice în lumina sensurilor spirituale ale credinţei, în spirit eclesial.
Autorii lucrării „Apologetica Ortodoxă“ sunt: conf. dr. Adrian Lemeni, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti; pr. dr. Răzvan Ionescu, coordonatorul Direcţiei „Teologie ortodoxă şi ştiinţă“ din cadrul Centrului Ortodox de Studii şi Cercetare „Dumitru Stăniloae“ din Paris; diac. dr. Sorin Mihalache, asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, şi dr. Cristinel Ioja, conferenţiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea“ din Arad.
La evenimentul care s-a desfăşurat în Amfiteatrul „Dumitru Stăniloae“ al facultăţii au participat: conf. dr. Adrian Lemeni, coordonatorul manualului „Apologetica Ortodoxă“, pr. Mihai Hau, consilier patriarhal coordonator al Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal coordonator în cadrul Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române, pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, prof. dr. Costea Munteanu de la Academia de Studii Economice din Bucureşti, precum şi numeroşi studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Coordonatorul manualului a arătat că la întocmirea acestuia au fost urmărite două coordonate: pe de o parte, recuperarea şi valorificarea, mai ales în mediul academic, a duhului Tradiţiei ortodoxe, fundamentată patristic şi eclesial, şi pe de altă parte, dimensiunea mărturisitoare de actualitate, de a întrupa acest duh al Tradiţiei Părinţilor în prezent, răspunzând diferitelor deschideri care vin din domeniul de vârf al cercetării ştiinţifice sau filosofice. „Deşi au existat manuale de apologetică în perioada interbelică, ele nu exprimau poate ceea ce ţine de specificul duhului Tradiţiei patristice şi eclesiale. Aceste manuale nu trebuie lipsite de apreciere, ele au fost o mărturie în vremea respectivă, dar sunt insuficiente în ceea ce înseamnă capacitatea de a exprima duhul Tradiţiei ortodoxe. Am încercat să părăsim perspectiva de tip scolastic a apologeticii, care ne-a familiarizat cu manuale structurate în jurul celebrelor argumente raţionale pentru dovedirea existenţei lui Dumnezeu. Aceste manuale reprezentau o contextualizare a argumentelor amintite. Or, din perspectiva Părinţilor, am încercat să subliniem că apologetul este în primul rând un martor al Adevărului, nu un avocat al Adevărului. El este un martor şi un mărturisitor, pentru că nu noi suntem cei care apărăm adevărul de credinţă. Mărturisirea înseamnă angajarea în ceea ce ţine de puterea de viaţă trăită prin împărtăşirea cu Hristos Cel răstignit şi înviat în experienţa Bisericii. Am încercat să structurăm «Apologetica Ortodoxă» în această perspectivă şi să subliniem dimensiunea pozitivă a Ortodoxiei, pentru că aceasta este o afirmaţie, nu o negaţie“, a spus conf. Adrian Lemeni.