În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
A fost lansată cartea „Cronica Mitropoliților Țării Românești”, volumul I
Standul Editurilor Patriarhiei Române din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus a găzduit miercuri, 23 noiembrie, lansarea primului volum al cărții „Cronica Mitropoliților Țării Românești”, avându-l ca autor pe Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.
Cartea „Cronica Mitropoliților Țării Românești”, publicată de Editura BASILICA, a fost prezentată de pr. prof. dr. Florin Șerbănescu și de pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, evenimentul fiind moderat de pr. consilier patriarhal Mihai Hau, directorul Editurilor Patriarhiei Române.
În deschidere, părintele consilier Mihai Hau a subliniat că lucrarea este una de referință pentru trei motive speciale, „în primul rând pentru ineditul titlului, fiind pentru prima dată când se publică o astfel de lucrare în toată istoriografia noastră bisericească; în al doilea rând pentru calitatea și bogăția de informații dintr-un timp istoric mai puțin cercetat - secolele XIV-XVII; iar în al treilea rând pentru cantitatea de imagini prezentate publicului pentru prima dată”.
Părintele Florin Șerbănescu a evidențiat faptul că acest volum se înscrie într-un program editorial gândit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, menit să aducă la lumină o parte a istoriei mai puțin cercetată. „Volumul de față este gândit în perspectiva anului 2025, când vom sărbători 100 de ani de la crearea Patriarhiei Române și 140 de ani de Autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române - momente deosebit de importante pentru conștiința noastră de români, de ortodocși și de oameni de cultură legați de istoria acestui pământ”, a arătat părintele Florin Șerbănescu, care a remarcat în mod deoseobit calitatea conținutului, condițiile grafice de mare ținută și atractivitatea pentru lectură.
Părintele profesor Constantin Pătuleanu, care a fost și coordonatorul lucrării de doctorat a Preasfințitului Părinte Paisie Sinaitul - o lucrare despre istoria Reședinței Patriarhale -, a arătat că volumul de față poate fi considerat o continuare a acelei prime cercetări. „Avem pentru prima oară o carte care îi prezintă împreună pe toți mitropoliții Țării Românești, cu activitatea și lucrurile pe care le-au lăsat moștenire în istorie, cu imaginile lor pictate și cu o bogată bibliografie la fiecare capitol”, a spus părintele Pătuleanu, care a mai arătat că lucrarea ar putea deveni un instrument util atât profesorilor, cât și studenților de la Facultatea de Teologie din București și din alte centre universitare.
Autorul cărții, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, s-a referit la modul în care a structurat cartea și la alte aspecte ale cercetării: „Componenta principală a lucrării o reprezintă monografiile tuturor mitropoliților Țării Românești, din anul 1359 până în actualitate. Sunt cuprinse 62 de articole despre biografiile mitropoliților, la care se adaugă textele de introducere pentru cele aproape opt secole parcurse. Cronica Mitropoliților Țării Românești ne ajută să redescoperim prin date, documente și prin forța sugestivă a imaginilor rolul mitropoliților Țării Românești în păstrarea și transmiterea credinței și identității poporului român, dar şi contribuția activă a Bisericii Ortodoxe Române la realizarea marilor deziderate precum libertatea şi unitatea națională a poporului român. În prezentarea celor opt capitole, cu subcapitolele aferente acestei lucrări, am optat pentru o abordare accesibilă, sintetică și interdisciplinară, stabilind punți de legătură între trecut și prezent, între istorie și cultură, între Biserică și societate, făcând mereu conexiuni și trimiteri la contextul istoric mai larg - bizantin, balcanic, european -, explicând curente și evenimente bisericești, politice ori sociale și conturând portrete ale unor personalități naționale sau internaționale”.
Autorul a mai spus că a fost o adevărată provocare să condenseze atâtea secole de istorie în doar câteva sute de pagini. În final, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru încredințarea acestui proiect, precum și întregii echipe a Editurii BASILICA, tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei lucrări care arată în același timp ca un album de artă.