Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
A fost sfințit Paraclisul „Sfântul Epifanie” al Mănăstirii Cârnu
Paraclisul „Sfântul Ierarh Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului” al Mănăstirii Cârnu din județul Buzău a fost sfințit în Duminica a 19-a după Rusalii în urma efectuării unor lucrări de renovare și înfrumusețare.
Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Cu acest prilej, locașul de cult a primit al doilea hram „Acoperământul Maicii Domnului”.
După sfințirea paraclisului, Înaltpreasfinția Sa, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie și un parastas pentru ctitori în Altarul de vară al mănăstirii.
„Mântuitorul ne învață că nu este suficient să răspundem la bine cu bine, ci să răspundem la rău cu bine. Aceasta înseamnă să avem puterea de a-l ierta pe cel care ne-a făcut rău, de a ne ruga pentru el, ca să se îndrepte, și mai ales de a-i face bine. Ca să reușim să-i iubim pe semenii noștri ca pe noi înșine și, mai mult decât atât, să-i iubim pe aceia care ne-au jignit, ne-au făcut rău, la un moment dat, în viață, este nevoie să ne rugăm pentru ei”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură.
La final, maica stareță Justina Gheonea a fost hirotesită stavroforă, iar ieromonahul Nicodim Bozonc, duhovnicul Mănăstirii Cârnu, a primit rangul de protosinghel. Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile la strană.
Mănăstirea Cârnu este cel mai vechi așezământ monahal de pe Valea Buzăului, datând din cea de-a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Biserica are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și a fost ctitorită de voievodul Petru cel Tânăr, împreună cu mama sa, Doamna Chiajna, între anii 1559 şi 1568. După 1990 s-a ridicat o clădire impunătoare, formată din două paraclise și mai multe chilii.
Prin eforturile actualei starețe și ale monahiilor din mănăstire, în perioada 2014-2019, s-au realizat ample lucrări de consolidare și restaurare a Paraclisului „Sfântul Epifanie”, ce au cuprins: subzidirea și izolarea locașului de închinare, înlocuirea acoperișului și a tâmplăriei, precum și placarea cu marmură a Sfintei Mese din Altar și a proscomidiarului. Ansamblul mănăstiresc s-a îmbogățit prin construirea unui altar de vară și a unui nou pangar.