De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
A fost sfinţit un nou centru de zi pentru copii
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat ieri, 20 octombrie, în mijlocul credincioşilor din Parohia „Valea Crângului“, judeţul Prahova. Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, iar la finalul Sfintei Liturghii a sfinţit Centrul de zi pentru copii „Sfântul Stelian“ al Fundaţiei „Bucuria Ajutorului“ - Urlaţi.
Slujba de sfinţire a Centrului de zi pentru copii „Sfântul Stelian“ a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de slujitori. Acest centru aparţine Fundaţiei „Bucuria Ajutorului“, înfiinţată la iniţiativa Preafericirii Sale, în anul 2010. În cadrul centrului de zi, 25 de copii primesc zilnic hrană şi sunt ajutaţi cu haine şi cu rechizite, în scopul prevenirii abandonului şcolar. „Aceşti copii au nevoie de ajutorul şi de încurajarea noastră. Există multe lucruri de făcut şi multe de vindecat. Există boala însingurării, boala nepăsării şi a indiferenţei, de aceea dorim ca, în general, credinţa noastră să se arate şi în faptele iubirii milostive. Când avem iubire milostivă faţă de copii, faţă de bătrâni, faţă de săraci şi faţă de bolnavi, este semnul că în inima noastră Se află Hristos prezent şi mâinile noastre devin mâinile iubirii milostive a lui Hristos. Când un părinte îţi devine un străin, Dumnezeu Cel milostiv poate face dintr-un străin, un părinte. Ne rugăm Maicii Domnului, Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Sfântului Stelian să le dăruiască bucurie copiilor, dar şi celor care au grijă de ei. Fenomenul acesta al migraţiei în străinătate pentru un loc de muncă a creat uneori avantaje şi alteori dezavantaje. Nu este suficient să trimitem un bănuţ acasă pentru copii, pentru că prezenţa părinţilor şi a iubirii lor este mai de valoare decât banul, deoarece copiii cresc spiritual şi afectiv lângă părinţi“, a arătat Patriarhul României.
La finalul slujbei de sfinţire, Preafericirea Sa i-a daruit preotului paroh Radu Manuel o icoană a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena.
„Dintr-un om demonizat, Hristos Domnul a făcut un mărturisitor“
Referindu-se la Evanghelia duminicii a XXIII-a după Rusalii, a vindecării demonizatului din ţinutul gherghesenilor, Patriarhul României a arătat în cuvântul de învăţătură, rostit la finalul Sfintei Liturghii, că Mântuitorul Iisus Hristos cunoaşte suferinţele oamenilor şi, din iubire faţă de ei, îi vindecă, dăruindu-le libertatea. „Din iubire milostivă şi din proprie iniţiativă, Hristos Domnul a trecut marea şi a venit acolo unde pătimea cel despre care se credea că nu mai are nici o şansă în viaţă. L-a vindecat, l-a eliberat de demoni şi l-a făcut din nou om între oameni, i-a dăruit viaţa în libertate şi comuniune. Vedem aici cât de mare este iubirea milostivă a lui Dumnezeu, Care cunoaşte suferinţa oamenilor, îi ajută când nimeni nu se mai aşteaptă şi le schimbă viaţa. Dintr-un om chinuit, demonizat, de care fugeau oamenii, Hristos Domnul a făcut un mărturisitor şi un misionar. Vedem că Hristos Domnul îngăduie ca demonii din omul chinuit să intre în turma de porci, iar aceasta este aruncată în mare şi piere“, a spus PF Părinte Daniel.
Locuitorii ţinutului gherghesenilor nu s-au bucurat că acel om a fost vindecat, ci s-au întristat că Iisus le-a provocat o pagubă materială foarte mare. Ei ar fi trebuit să se bucure, pentru că acest om care era violent era periculos şi pentru ei. Dar erau atât de interesaţi de câştigul material, încât nu se mai puteau bucura de vindecarea unui om care a fost ani de-a rândul chinuit şi umilit de demoni, a continuat Preafericirea Sa. „De ce Hristos Domnul a permis ca demonii să intre în turma de porci? În primul rând, pentru a arăta că, aşa cum porcii au pierit în adâncul mării, tot aşa şi demonii vor pieri în ziua Judecăţii de Apoi în adâncul iadului. Hristos a arătat că are putere asupra tuturor făpturilor şi poate pedepsi şi pe demoni. Un alt motiv pentru care El a îngăduit aceasta este pentru a atrage atenţia gherghesenilor, că erau prea mult legaţi de lucrurile materiale, limitate şi trecătoare şi prea puţin interesaţi de viaţa spirituală“, a evidenţiat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
În continuare, Preafericirea Sa a subliniat că Dumnezeu îngăduie câteodată în viaţa omului suferinţa şi boala cu un scop pedagogic, tocmai pentru a-l apropia mai mult de El. „Când nu se aşteaptă vine o furtună şi îi distruge casa, când nu se aşteaptă vine un incendiu şi îi arde bunurile, uneori vine o boală, alteori vine o încercare şi omul pierde ceea ce a agonisit. Dumnezeu nu are o plăcere atunci când se întâmplă astfel de lucruri, El nu este bucuros să pedepsească pe oameni, dar dacă îngăduie ca uneori oamenii să aibă pagube materiale, o face pentru ca ei să se apropie mai mult de El, ca ei să nu se înrobească în alergarea după lucrurile materiale şi să uite de mântuirea sufletului, de viaţa duhovnicească. Când prea mult ne legăm de lucrurile trecătoare şi limitate, Dumnezeu ni le ia, ca unor copii care uită să mai asculte de părinţi sau chiar să se hrănească pentru că se joacă prea mult cu jucăriile lor. Când noi ne facem idoli din lucruri trecătoare, Dumnezeu ni le smulge, că să ne putem mai uşor uni mâinile în rugăciune şi a cere darurile netrecătoare. Evanghelia ne îndeamnă să cerem ajutorul Domnului Hristos când trecem prin boli şi prin necazuri şi să devenim mărturisitori ai iubirii Sale milostive“, a mai spus Întâistătătorul Bisericii noastre.
„Sfântul Artemie a văzut semnul Sfintei Cruci pe cer, în lumină, şi lemnul Sfintei Cruci în pământ“
În continuare, Preafericirea Sa le-a vorbit credincioşilor despre Sfântul Mare Mucenic Artemie, anunţând totodată că de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, la Catedrala patriarhală va fi adus şi un fragment din moaştele Sfântului Artemie, de la Mănăstirea Căldăruşani. „Astăzi pomenim pe Sfântul Mare Mucenic Artemie, mare vindecător de boli. El a fost general în armata Sfântului Împărat Constantin cel Mare. I-a fost apropiat şi a fost lângă el atunci când a văzut pe cer, în lumină, semnul Sfintei Cruci şi cuvintele «În acest semn vei învinge!». A fost lângă împărat atunci când el l-a biruit pe adversarul său Maxenţiu la Podul Vulturului lângă Roma. L-a însoţit pe Sfântul Împărat Constantin din Apus în Răsărit şi tot el, ca general credincios, a însoţit-o pe Sfânta Împărăteasă Elena la Ierusalim şi a văzut cu ochii lui cum a fost găsit lemnul Sfintei Cruci. Deci a văzut semnul Sfintei Cruci pe cer şi lemnul Sfintei Cruci în pământ“, a spus Preafericirea Sa.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a hirotesit iconom stavrofor pe pr. Radu Manuel, parohul Bisericii Sfinţilor Arhangheli din Parohia „Valea Crângului“, Protoieria Urlaţi, pentru implicarea sa deosebită în lucrarea social-filantropică a Bisericii, şi a dăruit mai multe cărţi religioase pentru biserica parohiei. De asemenea, Patriarhul nostru a acordat Diploma omagială „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, primarului oraşului Urlaţi, Marian Machiţescu, şi Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României“, Valentinei Tătaru şi lui Oleg Tătaru, pentru sprijinirea Centrului de zi „Sfântul Stelian“, sfinţit ieri.