În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
A fost sfințită biserica din Broșteni, Iași
Biserica având hramurile „Buna Vestire” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din filia Broșteni a Parohiei Iacobeni, Protopopiatul 1 Iași, județul Iași, a fost sfințită sâmbătă, 24 iulie 2021, de către Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Ziua de duminică a fost una de bucurie pentru credincioșii din Broșteni, fiind ziua în care lăcașul lor de închinăciune a fost înveșmântat în har. Din soborul slujitorilor au făcut parte părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi părintele Mihail Grigoraş, secretar al Protopopiatului 1 Iaşi. După rânduiala din exteriorul lăcaşului, a fost târnosită Sfânta Masă din Sfântul Altar de către Preasfinţia Sa. Programul liturgic a continuat cu Sfânta Liturghie săvârşită de către Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor la un Altar de vară amenajat în apropierea lăcaşului de închinăciune.
În cuvântul de învăţătură adresat după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Episcop Nichifor Botoşăneanul a vorbit despre importanţa bisericii în viaţa unei comunităţi. „Darul de a avea biserică în mijlocul comunităţii este un dar pe care suntem chemaţi să-l înţelegem îndeosebi în această zi, la adevărata lui măsură. În cadrul slujbei de sfinţire, arhiereul se roagă în Sfântul Altar ca Dumnezeu să caute spre Sfânta Masă pe care să o arate mai sfântă decât altarul legământului celui vechi. De ce să fie mai sfântă? Pentru că pe acel altar se aducea sânge de animal, întrucât se tăia ţapul. Astfel, un animal neprihănit se aducea ca jertfă, slujitorii spălându-şi mâinile deasupra acestuia. Prin aceasta se arăta că iertarea păcatelor şi devenirea noastră nu se fac fără de preţ. Biserica devine altar de jertfă şi loc de iertare a păcatelor. De aceea, în prima pericopă evanghelică din cadrul slujbei Sfinţirii, se citeşte cuvântul spus de către Hristos lui Petru: «Oricâte veți lega pe pământ vor fi legate și în cer, și oricâte veți dezlega pe pământ vor fi dezlegate și în cer». Dumnezeu împlineşte acest legământ până la sfârşitul veacului, dar în acelaşi timp, El nu se lasă batjocorit. Dacă nu suntem atenţi la aceste mari taine şi dacă nu le cinstim cum se cuvine, sărăcim şi pierdem sensul vieţii”.
Numeroşi creştini de toate vârstele au primit la momentul potrivit Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Părintele vicar administrativ Marian Timofte a citit hrisovul de sfinţire semnat de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, de preoţii slujitori şi de autorităţile locale.
Pentru osteneala depusă, preotul paroh Mihai Ovidiu Mancaş a primit distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei” din partea Centrului eparhial Iaşi, iar ctitorilor li s-au oferit diplome de vrednicie.