Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
A fost sfinţită biserica Parohiei Grebănu din Buzău
În Duminica a 2-a după Sfintele Paşti, Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a săvârşit slujba de sfinţire a bisericii Parohiei Grebănu din judeţul Buzău. Duminică seara, la Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău a avut loc concertul pascal intitulat „Lumina Învierii“.
Duminică a fost o zi de sărbătoare specială pentru credincioşii Parohiei Grebănu din Buzău, care au participat la sfinţirea bisericii parohiale închinate Sfântului Ierarh Nicolae. Lăcaşul a fost înnoit şi a primit veşmântul harului prin stropirea cu Agheasmă şi ungere cu Sfântul şi Marele Mir de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ciprian, înconjurat de un sobor de slujitori. Ierarhul a sfinţit Sfânta Masă după ce a pus în piciorul jertfelnicului moaşte ale sfinţilor martiri. În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii săvârşite după slujba de sfinţire, chiriarhul locului le-a explicat credincioşilor semnificaţiile teologice ale târnosirii unui nou lăcaş de rugăciune. „Când se târnoseşte sau se sfinţeşte o biserică, se înconjoară lăcaşul de rugăciune cântând imnele de biruinţă, aşa cum este troparul Învierii, «Hristos a înviat!» sau troparul «Sfinţilor mucenici». Stropim biserica cu Agheasmă şi o ungem cu Sfântul şi Marele Mir şi în interior după ce s-a desăvârşit Sfânta Masă se săvârşeşte Sfânta Euharistie. Toţi cei care sunteţi prezenţi aţi fost botezaţi în numele Sfintei Treimi, v-aţi îmbrăcat în Hristos şi constituiţi Biserica cea vie a lui Dumnezeu. Lăcaşul, care a fost construit de strămoşii voştri şi înnoit acum, este însufleţit prin prezenţa voastră. Aţi fost martori la săvârşirea slujbei speciale de sfinţire, care presupune coborârea harului asupra acestui sfânt lăcaş şi asupra voastră, care v-aţi jertfit şi l-aţi înnoit şi înfrumuseţat“, a spus IPS Arhiepiscop Ciprian. Potrivit tradiţiei, credincioşii, bărbaţi şi femei, au putut intra duminică în Sfântul Altar pentru a cinsti Sfânta Masă. Biserica din Grebănu a fost ridicată în anul 1840 de prinţul Costache Şuţu, fiul postelnicului Grigore Şuţu şi al Elisabetei Şuţu.
Concertul pascal „Lumina Învierii“ la Buzău
Duminică seara, la Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău, sute de credincioşi au participat la concertul pascal „Lumina Învierii“. În cadrul programului muzical prezentat de corul academic „Divina Armonie“ din Bucureşti şi corala ortodoxă mixtă „Neagu Ionescu“ a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, au fost interpretate piese muzicale specifice perioadei Sfintelor Paşti, dar şi alte cântări religioase, din repertoriul naţional şi internaţional, ne-a transmis Dragoş Olteanu, consilier media eparhial. La concert au participat Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ciprian şi preoţi de la Centrul eparhial şi de la parohiile din oraş.