De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
A fost sfinţită biserica Parohiei Săgeata
Biserica „Buna Vestire” din localitatea Săgeata, județul Buzău, a fost sfințită duminică, 4 octombrie, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de slujitori. În această zi, ierarhul a binecuvântat și casa praznicală ridicată în vecinătatea locașului de rugăciune.
După ce în ultimii ani la Parohia Săgeata din județul Buzău au fost efectuate mai multe lucrări de înfrumusețare a locașului de cult, duminică au venit pentru această comunitate și momentul de bucurie. Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, a târnosit Sfânta Masă a bisericii parohiale cu hramul „Buna Vestire” și a sfințit locașul de rugăciune prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu agheasmă. În continuare, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială, iar la final un Parastas pentru ctitorii şi slujitorii bisericii, trecuţi la cele veşnice. În aceeași zi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat şi noua casă praznicală a parohiei, ridicată lângă biserică.
La slujbe au participat numeroşi locuitori şi fii ai satului, dar şi credincioşi din parohiile învecinate, care, după tradiţie, au avut posibilitatea, în această duminică, să treacă prin Sfântul Altar şi să se închine la Sfânta Masă. Cu prilejul slujirii în Parohia Săgeata, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a primit, din partea comunității, o icoană cu chipul Maicii Domnului și Pruncul Iisus. De asemenea, primarul comunei Săgeata, Sorin Tănase, şi unul dintre binefăcători au primit de la ierarh câte o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos şi hrisovul de ctitor, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial.
Biserica „Buna Vestire“ din satul Săgeata a fost sfinţită, prima dată, în anul 1874, dar, din pricina degradării survenite de-a lungul anilor, s-au efectuat ample lucrări de consolidare şi renovare în perioada 2000-2015, la iniţiativa actualului preot paroh, Florin Stanciu, şi cu sprijinul autorităţilor locale şi al enoriaşilor. Locaşul de rugăciune a fost pictat, în tehnica „frescă“, între anii 2012 şi 2014, iar Sfânta Masă a fost refăcută din marmură.