Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
A fost sfințită capela Spitalului „Victor Babeș” din București
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a târnosit astăzi, 9 noiembrie 2024, capela din incinta Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” din București. După sfințire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în interiorul lăcașului de rugăciune, iar la final a oferit distincții ostenitorilor și binefăcătorilor din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Capela are hramurile „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” și „Sfântul Mucenic Valentin”.
După slujba de sfințire a capelei, unde medici și pacienți își pleacă genunchiul rugându-se unii pentru alții, speranța fiind mai vie ca oricând, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a subliniat semnificația zilei alese pentru acest moment important din istoria unității medicale: „Este semnificativă ziua în care se petrece evenimentul acesta, și anume ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, cunoscut în toată lumea ca un mare făcător de minuni și un grabnic ajutător în vindecarea bolilor, mai ales a celor foarte grele. În rugăciunile care s-au înălțat la slujba de sfințire ne-am rugat la Dumnezeu să ia aminte la rugăciunile tuturor celor care cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste vor intra în lăcașul acesta și vor cere de la El ajutor și binecuvântare, iar cei bolnavi vindecare de bolile trupești și sufletești. (…) Dorim ca această biserică să fie un laborator al sfințirii vieților celor care cu multă dragoste față de bolnavi se ostenesc în spitalul acesta, medici și asistenți, și să fie mângâiere celor care suferă și se tratează în această unitate medicală”.
În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți, slujitori la paraclisele spitalelor și așezămintelor sociale din Capitală.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre viața și virtuțile Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. „Această Evanghelie se citește de obicei la părinții cuvioși și la maicile cuvioase, pentru că aceștia și-au făcut din aceste nouă fericiri un adevărat program de viață și de înălțare duhovnicească, făcând tot posibilul să cultive sărăcia cu duhul, bunătatea, harisma plânsului, să rabde cu nădejde toate suferințele îndurate pentru numele lui Hristos și să-și curățească inima. Sfântul Ierarh Nectarie a fost episcop și un mare teolog. Ca profesor de seminar a elaborat multe manuale de teologie în diverse discipline și a scris cărți foarte utile pentru oamenii doritori să cunoască învățătura Bisericii. Ne aflăm într-un spital și sărbătorim astăzi un mare taumaturg, vindecător de cancer. Cancerul este o împrejurare deosebită a vieții în care cei mai mulți bolnavi, din disperare și lipsă de alte mijloace, apelează la sfinți și Îl cheamă pe Dumnezeu în rugăciune. Astfel, ajung să-L cunoască pe Dumnezeu, să experimenteze bunătatea și iubirea Sa, precum și puterea Sa vindecătoare. (…) Să ne rugăm Sfântului Nectarie cerându-i ajutorul, dar să-i și citim cărțile traduse pentru a vedea care este gândirea duhovnicească a unui om atât de mare, care a trăit într-o smerenie excepțională. Cine citește viața lui detaliată poate rămâne cu totul impresionat”, a reliefat Preasfinția Sa.
La final, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oferit ordine, distincții și diplome bisericești ostenitorilor și binefăcătorilor din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Părintele Valentin-Gabriel Mănăilă, preot de caritate la această capelă, a primit rangul de iconom-stavrofor; prof. dr. Petre Iacob Calistru și Marius Mihăiță au primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni, iar Diploma omagială 2024 - „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, cu medalie, a fost oferită Elenei Tudor, Suzanei Tudor, arhitectului Adrian Luca, lui Christu Țârdei, Eugen Zestran și Gilbert Mihăiță Stoican.