La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
A fost sfințită pictura bisericii Așezământului medical-creștin „Izvorul Tămăduirii” din Marga
La sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit la Așezământul medical-creștin „Izvorul Tămăduirii” Marga. Ierarhul a mers aici în Vinerea Luminată, deoarece acest așezământ și-a sărbătorit hramul, dar și pentru a binecuvânta pictura din interiorul bisericii.
Părintele Episcop alături de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit după slujba de sfințire a picturii și Sfânta Liturghie. Potrivit rânduielii din această zi, la finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Lucian a sfințit apa în pridvorul sfântului lăcaș și a binecuvântat credincioșii.
„Avem aici la Marga, în vestul Carpaților Meridionali, un așezământ care a prins contur și noi astăzi la hramul acestuia ne bucurăm în primul rând cu familia părintelui doctor Cornel și a tuturor care fac parte din Asociația medical-creștină «Izvorul Tămăduirii». Acest proiect frumos a fost început în anul 2004 și urmează ca în imediata apropiere, tot pe acest platou, să se ridice un plafar, o policlinică, dar și o cameră de oaspeți pentru cei care doresc să se trateze aici, să se tămăduiască sufletește, dar și trupește”, a subliniat Părintele Episcop.
Așezământul este ctitoria preotului medic Cornel Jupâneanţ, care a fost hirotesit cu ocazia acestui eveniment iconom-stavrofor, iar părintele co-slujitor Antonie Alexandru a fost hirotesit iconom. De asemenea, Preasfințitul Părinte Lucian le-a oferit tuturor ctitorilor și binefăcătorilor diplome de recunoștință.
Au participat la această sărbătoare foarte mulți credincioși din zonă, cadre medicale din Timișoara, dar și pelerini din întreg Banatul.
Piatra de temelie a Așezământului medical-creștin „Izvorul Tămăduirii” Marga a fost pusă în anul 2004. Biserica aşezământului medical a fost târnosită de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian în data de 31 august 2008, în prezenţa unui sobor de preoţi şi a unui număr impresionant de credincioşi.
Sfințirea apei la izvorul de la Vasiova
Zi importantă a fost la sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii” și pentru obștea monahală a mănăstirii Vasiova, întrucât aici este un izvor cu apă tămăduitoare. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, delegatul Preasfințitului Părinte Lucian. Părintele vicar, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat și sfințirea apei la izvorul ce se află la intrarea în mănăstire. Se spune că un miner, după ce s-a spălat cu apa acestui izvor, și-a recăpătat vederea.
Mănăstirea Gornea și-a serbat hramul
Tot la această sărbătoare și Mănăstirea Gornea de pe Clisura Dunării și-a sărbătorit hramul. Aici a fost delegat, de către PS Episcop Lucian, părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, care alături de un sobor de preoți și în prezența obștii monahale și a numeroși credincioși, a săvârșit Sfânta Liturghie și sfințirea apei.