La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
A început olimpiada de limba şi literatura română
În această săptămână, la Timişoara se desfăşoară olimpiada de limba şi literatura română - secţiunea liceu. Festivitatea de deschidere a olimpiadei a avut loc miercuri, 9 aprilie, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara, în prezenţa elevilor, profesorilor şi cadrelor didactice universitare. Cu această ocazie, studenţii Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii de Vest au susţinut un program artistic.
În perioada 9-13 aprilie, oraşul de pe Bega va fi gazda mai multor olimpiade şi concursuri. Cei peste 300 de concurenţi din toate judeţele ţării vor participa la olimpiadele de limba şi literatura română, ştiinţe sociale, limba şi literatura maghiară, precum şi olimpiada specială pentru elevii nevăzători. Aceştia vor fi însoţiţi de 44 de profesori, care i-au pregătit pe elevi pentru concurs. Comisia de examinare va cuprinde 36 de membri, preşedinte fiind prorectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Otilia Hedeşan. Concursurile se vor desfăşura la patru licee din Timişoara. Astfel, sediul etapei naţionale a olimpiadei de limba şi literatura română va avea loc la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva“, la Colegiul Naţional Bănăţean se desfăşoară olimpiada de ştiinţe sociale, Liceul „Bela Bartok“ găzduieşte etapa naţională a olimpiadei de limba şi literatura maghiară, iar la Liceul „Iris“ are loc olimpiada specială pentru elevii nevăzători. Proba scrisă din cadrul concursului s-a desfăşurat ieri, urmând ca astăzi şi mâine să se desfăşoare celelalte probe ale olimpiadei. Pe lângă probele propriu-zise de concurs, elevii olimpici vor vizita Memorialul Revoluţiei, oraşul şi vor face excursii. Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 13 aprilie, în Aula Magna a Universităţii de Vest Timişoara. „Suntem onoraţi să găzduim cea mai înaltă competiţie a celor mai talentaţi şi mai valoroşi elevi de liceu în arta cuvântului, în imaginaţia şi creaţia literară. Cunoaşterea temeinică, aprofundarea limbii române, este condiţia esenţială a însuşirii altor ştiinţe generale. Susţinem şi promovăm competiţia, deoarece ea este motorul progresului. Prezenţa celor aproximativ 300 de participanţi confirmă anvergura şi prestigiul pe care olimpiada de limba şi literatura română l-a dobândit de-a lungul anilor şi prezintă garanţia că România nu are doar un prezent, ci şi un viitor cultural cu care să ne putem mândri. În calitate de organizatori ai acestui prestigios concurs ne străduim să oferim o găzduire care să facă şederea concurenţilor cât mai agreabilă în oraşul din care au răsărit pentru toţi românii, acum 25 de ani, torţele libertăţii şi ale democraţiei. Dorim ca în zilele concursului să luăm parte la o veritabilă sărbătoare a limbii şi literaturii naţionale, iar participanţilor elevi şi profesori le dorim să cunoască cât mai multe şi să se bucure de frumuseţile oraşului nostru. De asemenea, elevilor le dorim ca în timpul elaborării lucrărilor să fie în cea mai bună formă, să aibă inspiraţie, iar cei mai buni să se încununeze cu laurii victoriei“, a precizat Cornel Petroman, inspector şcolar general Timiş.