În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
A început pelerinajul la Sfântul Ierarh Nectarie în Capitală
La Mănăstirea Radu Vodă din București au început marți, 7 noiembrie, evenimentele duhovnicești dedicate sărbătorii Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, ocrotitorul așezământului monahal. La acest moment au participat numeroși credincioși din Capitală, dar și din împrejurimi, care apoi au rămas într-o atmosferă de pace să se închine preț de câteva clipe la cele două odoare sfinte, mulțumind pentru binecuvântare, ocrotire și sănătate.
De dimineață, raclele cu cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și ale Sfântului Cuvios Efrem cel Nou au fost purtate în procesiune de obștea mănăstirii în jurul bisericii și apoi așezate în baldachinul de piatră din vecinătatea lăcașului de rugăciune. În continuare a fost săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de slujitori ai așezământului monahal.
Procesiunea a fost condusă de părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă și exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor: „Sunt zile încărcate de bucurie, de har, întrucât joi, 9 noiembrie, Biserica noastră face pomenirea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Mănăstirea noastră îl are ca ocrotitor și este cercetată în aceste zile de foarte mulți credincioși atât din București, cât și din afara Capitalei. Sfântul Nectarie este cunoscut ca un grabnic ajutător și mare tămăduitor. În ultimii ani, mila lui Dumnezeu s-a arătat multor credincioși, în special pentru cei care au trecut prin suferințe și trec prin încercări, boli sufletești, dar și trupești, care prin rugăciunile și mijlocirea Sfântului Ierarh Nectarie aceștia și-au găsit vindecare. Așa se explică și cinstirea de care se bucură sfântul la noi în țară și nu numai, ci în toată lumea ortodoxă. Sfântul Nectarie este un mare tămăduitor, care îi ajută pe cei încercați de suferință pentru a se vindeca și a se apropia mai mult de Dumnezeu. În ziua hramului va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească de delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. În fiecare seară vom săvârși și slujbe de priveghere în cinstea Sfinților Arhangheli, a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, pentru a aduce cinstire și slavă lui Dumnezeu, sfinților și mângâiere și bucurie credincioșilor”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele arhimandrit Nectarie Șofelea.
Miercuri seară, de la ora 17:30, va fi săvârșită slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, urmată de Taina Sfântului Maslu.
Joi, 9 noiembrie, în ziua de cinstire a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, de la ora 8:30 vor fi săvârșite slujba Ceasurilor, Paraclisul Sfântului Nectarie și Sfânta Liturghie arhierească, iar seara, de la ora 17:30, slujba Privegherii în cinstea Sfântului Efrem cel Nou și a Sfântului Ioan Damaschin.
Raclele cu sfintele moaște vor rămâne în baldachin până la închinarea ultimului credincios, când vor fi reașezate în biserica mănăstirii.