În seara zilei de duminică, 22 decembrie, de la ora 18:00, la biserica Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari din sectorul 2 al Capitalei va avea loc tradiționalul concert de colinde „Iată, vin colindători!”, ajuns la
A început sărbătoarea Ocrotitorului Bucureștilor pe Colina Bucuriei
Sărbătoarea hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale a început duminică, 25 octombrie 2020, în condiții speciale, impuse de contextul pandemic și starea de alertă în care se află în prezent municipiul București. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor restrâns de preoți și diaconi, slujitori ai catedralei. Totodată, într-o atmosferă de pace, rugăciune și siguranță sanitară, credincioșii din Capitală s-au bucurat și de binecuvântarea sfinților ale căror moaște au fost scoase de dimineață spre închinare în „Baldachinul Sfinților” de pe Colina Bucuriei, frumos împodobit cu flori de toamnă, unde vor rămâne aşezate până în ziua de 27 octombrie.
La orele dimineții, cu flori și cărți de rugăciuni în mâini, credincioșii așteptau, în condiții de maximă precauție, ordine și distanțare socială pe trotuarul cu un culoar unic de acces, să se închine la sfintele moaște așezate în „Baldachinul Sfinților”. Cu două zile înainte de sărbătoarea sa, în glasul clopotelor, al toacei și al cântărilor bisericești interpretate de membri ai Grupului psaltic „Tronos”, racla cu cinstitele odoare duhovnicești ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a fost scoasă din Catedrala Patriarhală și așezată spre închinare în „Baldachinul Sfinților”, alături de sfintele moaște ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, chemând pe oameni la împreună-rugăciune și părtășie la binecuvântarea lui Dumnezeu. În contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor, a fost adusă spre închinare și racla cu moaștele Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, Ocrotitorul copiilor, de la parohia bucureșteană „Sfântul Stelian”-Lucaci, la care credincioșii pot aduce smerită plecăciune în aceste zile de sărbătoare. Procesiunea a fost condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În continuare, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, înconjurat de un sobor restrâns de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale. În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei duminicale rânduite (Luca 8, 26-39), în care este relatată minunea vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor, arătând că răul este un accident, nu creația lui Dumnezeu. „Prezența răului în lume este o realitate. Dar, desigur, nu Dumnezeu este autorul răului, pentru că dacă vom cerceta descoperirea dumnezeiască cuprinsă în Sfintele Scripturi, vedem că tot ceea ce a făcut Dumnezeu nu erau numai bune, ci erau bune foarte. Deci, nu încăpea fisură în creația dumnezeiască. Răul a fost un accident, care nu s-a datorat lui Dumnezeu, ci unora dintre ființele spirituale, în frunte cu Lucifer, create înainte de lumea noastră, și care s-au întunecat din cădere proprie, din gând neadevărat, mincinos și necuviincios. Este un accident trecător, un contrariu care se arată în lume”, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul.
De asemenea, ierarhul a îndemnat să urmăm exemplul sfinților în drumul nostru spre mântuire, mai ales când ne înfruntăm cu ispite, pierderi și suferințe: „Această minune ne arată, în primul rând, cât de bun și de iubitor este Dumnezeu. În al doilea rând, vedem cât de rău și de înfricoșător este diavolul, dar și lucrarea lui în lume. Fericitul Ieronim face amintire de dreptul Iov, care a suferit ispite înfricoșătoare pentru că tocmai diavolul a vrut să îi încerce dreptatea și sfințenia sa. Din prosperitatea sa, cu o familie înfloritoare, rând pe rând pierde totul. Până și soția lui, fiind ispitită de cel rău, îl îndeamnă să-L blesteme pe Dumnezeu, dar el nu face acest lucru. Vedem mai târziu că sfinții lui Dumnezeu nu se împuținează de ispitele și încercările pe care le suferă în viața aceasta. Să luăm ca exemplu modul în care reacționează sfinții și astfel să facem și noi atunci când suntem ispitiți”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, dirijată de pr. conf. dr. Stelian Ionașcu.
Pentru închinarea la sfintele moaște în aceste zile, credincioșii vor urma traseul cu flux unic de circulație, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei și cu ieșire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 Iunie. Voluntarii vor oferi tuturor închinătorilor măști de protecție, mănuși și materiale de dezinfectare și igienă.