De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
A șasea ediție a Şcolii de vară „Fenomenul Piteşti”
Şcoala de vară „Fenomenul Piteşti”, aflată la cea de-a 6-a ediţie, se va desfăşura anul acesta în perioada 20-24 iulie. Aceasta vine în întâmpinarea participanţilor cu o serie de evenimente atent pregătite. Lista invitaţilor este ofertantă pentru tinerii interesaţi să ia contact nemijlocit cu cei care au suferit în închisorile comuniste, cu cercetători ai trecutului recent şi cu intelectuali de prestigiu din România, pentru a face cunoscute modelele de demnitate şi rezistenţă din perioada comunistă.
În mijlocul participanţilor se vor afla personalităţi ale vieţii culturale, precum Teodor Paleologu şi Dan C. Mihăilescu. Timp de patru zile, la Şcoala de vară intitulată „Fenomenul Piteşti”, studenţii selectaţi vor fi ghidaţi pe tot parcursul şederii de un fost deţinut politic. „În prima zi vor avea loc dezbateri publice, una dintre ele avându-l ca invitat pe Teodor Paleologu, fiul lui Alexandru Paleologu, cel care a fost arestat în lotul Noica-Pillat. În ziua de 21 iulie, va avea loc un alt eveniment public, concertul Robin and the Backstabbers. De ce Robin and the Backstabbers? Pentru că unul dintre membrii trupei, Andrei Fântână, este fiul lui Constantin Fântână, un supravieţuitor al reeducării de la Piteşti. Andrei este deja un invitat de-al casei pentru Şcoala de vară şi are o poveste pe care o considerăm foarte interesantă pentru studenţi. Şcoala continuă cu vizita la Memorialul închisoarea Piteşti, pentru că o parte din program se desfăşoară la fosta închisoare, care astăzi este memorial. Aici se va face şi o slujbă de pomenire a celor care au suferit în închisoarea de la Piteşti, apoi vor începe seminariile şi prelegerile”, a declarat pentru TRINITAS TV Maria Axinte, organizator.
Tinerii au pregătite şi ateliere prin care vor cunoaşte cum a fost viaţa unui deţinut politic. „Anul acesta vor fi invitaţi Radu Preda şi Dan C. Mihăilescu să le vorbească studenţilor, iar ultima zi a Şcolii de vară (luni, 24 iulie) se va desfăşura la Jilava, la Fortul 13, unde se va face o vizită, iar ghizi ne vor fi foşti deţinuţi care au trecut prin Jilava. Sperăm că pe tot parcursul Şcolii de vară vom fi însoţiţi de un fost deţinut care a trecut prin „Fenomenul Piteşti”. Sperăm să îi ajute pe tineri să se dezvolte personal, asta pentru că, având o altă perspectivă asupra perioadei comuniste şi înţelegând mult mai bine sistemul represiv comunist şi partea lui cea mai importantă, care este „Fenomenul Piteşti”, vor înţelege mult mai bine societatea de astăzi, frustrările societăţii de astăzi. De asemenea, sperăm să se dezvolte şi profesional”, a precizat Maria Axinte.
Mai multe informaţii despre Şcoala de vară „Fenomenul Piteşti” se pot găsi pe site-urile www.istoriecontemporana.ro sau www.fenomenulpitesti.ro.