În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
A treia zi de praznic al Învierii Domnului, în Transilvania
În cea de a treia zi a Sfintelor Paşti, Sfânta Evanghelie Îl arată pe Mântuitorul Iisus Hristos după Înviere săvârşind Taina Euharistiei, instituită la Cina cea de Taină. Astfel, credincioşilor li s-a oferit posibilitatea de a se uni cu Hristos prin participarea la Sfânta Liturghie şi împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Său. Iisus Hristos se face cunoscut oamenilor sub chipul pâinii şi al vinului.
În a treia zi de praznic al Învierii Domnului, credincioşii din Făgăraş au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfânta Treime“, al doilea lăcaş de cult ca vechime din oraş. Zidit la 1783, după Biserica „Sfântul Nicolae“, renumita ctitorie a Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, lăcaşul de cult este reprezentativ pentru cetatea Făgăraşului şi adună sute de credincioşi la sfintele slujbe. La Liturghia Arhierească din cea de-a treia zi a Sfintelor Paşti, făgărăşenii au venit în număr mare pentru a se ruga împreună cu ierarhul şi soborul de preoţi şi pentru a se închina la racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. La slujba religioasă a participat şi primarul Făgăraşului, Sorin Mănduc, alături de alte oficialităţi. Din soborul slujitor au făcut parte stareţul Mănăstirii „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs, protopopul de Făgăraş I, Marcel Dobrea, preoţi de la bisericile din oraş şi din împrejurimi. La finalul Sfintei Liturghii, preotul Nicoale Lie de la biserica făgărăşeană a fost hirotesit iconom stavrofor, ca apreciere pentru întreaga activitate pastoral-misionară.
„Darul făcut omenirii“
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu le-a vorbit celor prezenţi despre descoperirea Mântuitorului Iisus Hristos Cel Înviat către ucenicii Luca şi Cleopa, moment relatat de Evanghelia citită la Sfânta Liturghie din a treia zi de Paşti. Pentru a demonstra realitatea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu, Evangheliile au consemnat toate descoperirile de după marea minune, iar aceste texte biblice au fost rânduite a se citi la slujbele de la praznicul Paştilor.
„Cei doi ucenici L-au invitat pe Călător să rămână cu ei la locul unde au intrat să înnopteze. Aşa cum era obiceiul vremii, cei doi L-au invitat la masă. Aici, Mântuitorul Iisus Hristos, Care nu a fost recunoscut de ei, li S-a descoperit într-un mod tainic, pentru ca să-L cunoască şi să-L aibă mereu în suflet. A repetat o lucrare săvârşită pentru prima dată înaintea ucenicilor la Cina cea de Taină: a luat pâinea, a binecuvântat-o, a frânt-o şi a dat-o ucenicilor. În acel moment, cei doi ucenici L-au cunoscut, iar El S-a făcut nevăzut de la ei. Momentul este foarte important pentru noi, cei care venim la biserică pregătiţi pentru Sfânta Împărtăşanie. Am trecut prin Sfânta Spovedanie şi aşteptăm momentul ca Hristos să ne cheme la Masă. Prin pregătirea noastră spirituală Îl chemăm pe Hristos să locuiască în noi şi această chemare se realizează în faţa Sfântului Altar, prin darul făcut omenirii“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Credincioşii s-au închinat la moaştele Sfântului Andrei Şaguna şi au primit iconiţe cu sfântul ierarh. Sărbătoarea s-a încheiat cu sfinţirea Centrului Social-Pastoral din incinta lăcaşului de cult, unde se vor desfăşura activităţi cu enoriaşii, pentru a se întâmpina nevoile misionare din comunitate.
IPS Andrei la Beclean
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a fost prezent, în a treia zi de Paşti, în mijlocul credincioşilor din Parohia „Sfântul Apostol Andrei“ din Beclean, unde a săvârşit Sfânta Liturghie. Alături de ierarh a slujit protopopul de Beclean, Doru Zinveliu, preoţi şi diaconi. La slujbă au luat parte credincioşi în număr mare şi oficialităţi locale şi judeţene.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei le-a vorbit credincioşilor despre cum Îl pot cunoaşte pe Hristos şi cum se pot întâlni cu El. Pornind de la textul Evangheliei, ierarhul le-a explicat că singura cale a omului de a se uni cu Hristos este participarea la Sfânta Liturghie şi împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. „Sfânta Evanghelie de astăzi ne învaţă că Domnul Iisus Hristos ni se face cunoscut aici, la Sfânta Liturghie. Aici ni se deschid ochii, aici El, sub chipul pâinii şi al vinului, ni se dă nouă, credincioşilor. E o modalitate de a-L experimenta, de a-L vedea, de a fi împreună cu Domnul nostru Iisus Hristos. Luaţi de valurile lumii, adeseori ni se pare că suntem singuri, că suntem abandonaţi, că suntem ai nimănui. Unde ne deschide El ochii ca să ştim că nu suntem ai nimănui, că El este pururi cu noi până la sfârşitul veacurilor? Aici, la Sfânta Liturghie“, a spus ierarhul. Taina Euharistiei a fost instituită de Mântuitorul Iisus Hristos la Cina cea de Taină. Euharistia se găseşte şi în centrul episodului descris de Sfântul Evanghelist Luca, în pericopa evanghelică a treia de Paşti, numită şi Marţea Albă.
Piatra de temelie a Bisericii cu hramul „Sfântul Apostol Andrei“ din centrul Becleanului a fost pusă în anul 1995 de vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu, iar lucrările de construcţie au început trei ani mai târziu. Lăcaşul de cult a fost sfinţit în 17 august 2013, de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
A treia zi de Paşti la Şimleu Silvaniei
În cea de-a treia zi a sărbătorii Învierii Domnului, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului“ din Şimleu Silvaniei. Alături de ierarh au mai făcut parte din sobor Dan Haiduc, protopopul Şimleului Silvaniei, Vasile Boşca, parohul bisericii şi Ioan Pădurean, preot conslujitor la aceeaşi biserică. După rostirea cuvântului de învăţătură, toţi cei prezenţi s-au deplasat în apropierea lăcaşului de cult, unde PS Episcop Petroniu a rostit o rugăciune de binecuvântare a lucrărilor de zidire a viitorului Centru de zi pentru copii al parohiei.
Acest centru este ridicat prin proiectul de asistenţă socială „Dezvoltarea Serviciilor sociale furnizate de Parohia Ortodoxă Română I Şimleu Silvaniei prin înfiinţatea Centrului de Servicii Sociale cu destinaţie multifuncţională «Filantropia»“, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), Axa 3.2.
Acest proiect îşi propune înfiinţarea unui Centru de zi pentru copii, care să vină în sprijinul copiilor orfani sau proveniţi din familii monoparentale, precum şi al copiilor ai căror părinţi sunt şomeri, cu venituri mici, dar şi în sprijinul acelor copii pe care părinţii nu îi pot ajuta în pregătirea lecţiilor. Pentru ca aceştia să poată beneficia de servicii sociale precum masa de prânz, odihnă după prânz şi pregătirea lecţiilor, se doreşte ca Centrul de zi să cuprindă, pe lângă cantina socială existentă, spaţii de odihnă, săli de curs, dar şi spaţii special amenajate pentru exerciţii fizice şi de relaxare.
14 ani de activitate socială
Activităţile sociale ale parohiei au fost iniţiate în urmă cu 14 ani, acestea desfăşurându-se prin implicarea parohului Vasile Boşca în activităţile Complexului Social al parohiei unde persoanele nevoiaşe din oraş şi din împrejurimi au beneficiat de servicii sociale la Cantina Socială, special amenajată în demisolul clădirii, cu o capacitate de 100 de locuri şi la cabinetele medicale de stomatologie, fizioterapie şi reflexoterapie din cadrul Complexului Social.
În aceeaşi perioadă au fost create spaţii de cazare cu 20 de locuri, cu regim de internat, pentru elevii din localităţile limitrofe, care nu aveau posibilitatea să facă naveta la liceele din oraş, elevi care serveau şi masa de prânz la cantină. În decursul anilor au beneficiat de masă şi cazare gratuită şi elevi din Republica Moldova.
La începutul activităţii sociale a parohiei au fost organizate gratuit cursuri de limbă germană şi engleză, muzică şi pictură de icoane pe sticlă. Profesorii participau parţial cu servicii de voluntariat, iar parţial erau remuneraţi de parohie, care suporta şi cheltuielile de întreţinere şi materiale didactice necesare.
Pentru a pune în valoare şi în atenţia elevilor şi a cadrelor didactice materialele arheologice găsite în colecţii particulare şi obiectele descoperite la cetatea dacică de pe Măgura Şimleului, în cadrul Complexului Social a fost amenajată o expoziţie permanentă de arheologie şi etnografie, care în prezent găzduieşte şi colecţia de carte veche a Protopopiatului Şimleu Silvaniei, alături de icoane vechi şi obiecte de cult, păstrate în condiţii optime, într-un spaţiu special amenajat.
În acelaşi Complex se află în curs de pictare un paraclis, care va deservi parohiei, în special la slujbele săvârşite peste săptămână, dimineaţa şi seara.
Complexul Social a oferit şi îmbrăcăminte, în medie, unui număr de 350 persoane pe an, a cazat, în medie, 15 elevi anual, iar la cantina socială au servit masa de prânz, în regim social, pe durata anului şcolar, în primii ani în jur de 70 persoane pe an, iar în prezent, din cauza lipsei fondurilor, sunt 23 persoane pe an, incluzând persoanele recomandate de către biroul de asistenţă socială al Primăriei Şimleu Silvaniei. De asemenea, în cadrul serviciului Centru educaţional de zi, parohia oferă asistenţă didactică, după orele de curs, pentru un număr de 23 elevi, proveniţi din familii dezorganizate şi cu posibilităţi minime de supraveghere în efectuarea temelor.
Biserică târnosită în Maramureş
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a târnosit biserica de lemn în stil maramureşean cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Parohia Rozavlea - Şesu Mănăstirii, Protopopiatul Vişeu, localitatea natală a ierarhului. PS Iustin Sigheteanul a săvârşit Sfânta Liturghie şi a predicat în altarul de vară din incinta bisericii. La sfârşitul Sfintei Liturghii, parohul Vasile Cozma a primit distincţia „Crucea Voievodală Maramureşeană“, iar binefăcătorii au primit diplome de vrednicie. Din partea credincioşilor din parohie, părintele Vasile Cozma a oferit PS Iustin Sigheteanul o machetă a bisericii şi o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. (Arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş)