De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, omagiat la Roman
Duminică, 25 iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul amenajat în proximitatea Catedralei Arhiepiscopale închinate Sfintei Cuvioase Parascheva. Tot în această zi, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a fost omagiat cu prilejul apropiatei sale aniversări a 100 de ani de viață, eveniment care va avea loc la data de 6 iulie.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit credincioșilor prezenți despre iluminarea minții de către Duhul Sfânt, care coboară în inimă și poate vedea în întuneric, dincolo de grijile lumii. Inima este organul care evaluează vederea curată a lumii.
La finalul Sfintei Liturghii, preotul Alexandru Lezeu de la Parohia Precista Mică din Roman a fost hirotesit întru iconom stavrofor, apoi Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre motivația organizării la Roman a evenimentului dedicat academicianului Constantin Bălăceanu Stolnici: „Înainte de a primi onorurile care i se cuvin din partea instituțiilor de prestigiu din țară, el a ales să vină la Roman unde a copilărit, unde a stat la bunicii săi”.
Apoi, părintele consilier cultural eparhial Băltoi Valentin a dat citire textului intitulat „Despre sublimul vieții”, un cuvânt semnat de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în care este evocată viața și activitatea distinsului academician.
După acest cuvânt, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a înmânat distinsului invitat Diploma de Excelență, „Medalia jubiliară Episcopia Romanului 600 de ani de existență” și o plachetă omagială ce are zugrăvit un poem intitulat „Omul epoee”, conceput de Înaltpreasfinția Sa pentru acest moment aniversar.
„Este pentru mine o bucurie nemaipomenită pentru că datorită Înaltpreasfinției Sale și preotului Roșu Tiberiu am putut să fac acest pelerinaj la Sfânta Parascheva, acum când împlinesc o sută de ani. Este un pelerinaj în amintirea mamei mele, care s-a născut și a trăit aici, unde și eu în copilăria mea am petrecut zile fericite. Chiar pot să vă spun că primii pași pe verticală pe care i-am făcut, i-am făcut sprijinit de cârja regretatului Episcop Lucian Triteanul”, a spus academicianul.
De asemenea, domnia sa a vorbit despre latura religioasă a vieții sale, despre implicarea sa în viața Bisericii și despre lipsa de contradicție care există între credință și știință.