Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Academicianul Horia Colan, omagiat la Cluj
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a participat miercuri, 11 mai, alături de Preasfinţitul Episcop-vicar Vasile Someşanul, la omagierea academicianului Horia Colan, cu ocazia împlinirii vârstei de 85 de ani. În organizarea Academiei Române, prin filiala Cluj, la Casa Municipală de Cultură din Cluj-Napoca a avut loc un moment special cu participarea apropiaţilor, a unor profesori universitari, academicieni şi a altor oameni de cultură. Directorul Casei de Cultură, Dan Brudaşcu, a prezentat personalitatea academicianului Horia Colan, iar activitatea ştiinţifică şi academică a fostului rector al Universităţii Tehnice din Cluj a fost sintetizată de actualii profesori ai instituţiei de învăţământ superior, precum şi de membri ai Academiei Române. Horia Colan este membru de onoare al Societăţii Franceze de Metalurgie, fiind distins şi de statul francez.
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a subliniat importanţa activităţii desfăşurate de maestru: "Domnul academician îi dă întâi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu şi Cezarului ce este al Cezarului. Noi îi admirăm şi pe domnia lui, şi pe ceilalţi slujitori ai culturii şi ai ştiinţei din Cluj, pentru că, până la urmă, o societate ca a noastră, în care foarte multe lucruri nu sunt la locul lor, are nevoie de repere. Aşa cum pe tărâm duhovnicesc, părintele spiritual are o foarte mare importanţă în devenirea celor tineri, aşa şi pe tărâm ştiinţific, maestrul are o mare importanţă pentru cei ce se formează. Şi atunci, domnia sa şi alţi oameni de ştiinţă care sunt de faţă, pregătind generaţii după generaţii, pot avea mângâierea aceasta, după cuvântul Sfântului Antonie cel Mare, ca "cel ce-i învaţă pe cei neînvăţaţi să iubească învăţătura şi pe cei educaţi să se educe, făcători de om trebuie să se cheme". Făcător de om trebuie să vă chemaţi!" Elevi ai Liceului de Muzică "Sigismund Toduţă" din Cluj-Napoca au interpretat la vioară şi pian piese ale marilor compozitori români şi străini.