Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Acatistul, aducător de pace şi de biruinţă
Vineri, 30 martie, la Catedrala patriarhală, slujba Deniei Acatistului Bunei Vestiri a fost oficiată de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Utrenia zilei de sâmbătă din cea de-a cincea săptămână a Postului Mare este o Utrenie specială, ce se săvârşeşte vineri seară. În cadrul acestei slujbe s-a cântat, în patru fragmente, Acatistul Bunei Vestiri, atribuit Sfântului Cuvios Roman Melodul, datând din secolul al VI-lea. De asemenea, s-a citit, în trei părţi, o "istorie de folos din scrieri vechi aşezată" ce aminteşte trei evenimente din perioada Imperiului Bizantin, când Maica Domnului a salvat în chip minunat Constantinopolul: "Minunea întâi asupra sciţilor şi perşilor", "Minunea a doua asupra saracinilor" şi "Minunea a treia asupra agarenilor". În cuvântul de învăţătură rostit după Denia Acatistului Bunei Vestiri, PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a vorbit credincioşilor prezenţi despre minunata salvare a Constantinopolului atacat de perşi şi avari, la 7 august 626, în timpul împăratului Heraclius. Preasfinţia Sa a arătat că "întreg poporul din Constantinopol a rămas marcat pentru toată istoria de această minune a Maicii Domnului". "În timpul pelerinajului pe zidurile cetăţii şi în timpul slujbelor înălţate în biserici, cea mai des rostită rugăciune a fost imnul acatist. La acest imn, care este anterior evenimentului din 626, patriarhul de atunci, Serghie, a adăugat o strofă premergătoare, în care se subliniază rolul Maicii Domnului în apărarea Constantinopolului, numind-o "Comandantul cel nebiruit" sau "Generalul învingător", expresie tradusă în limba română prin cuvintele "Apărătoare Doamnă". De atunci şi până astăzi, în toate momentele de criză care încearcă viaţa creştinilor, acatistul acesta este aducător de pace, aducător de biruinţă, iar în luptele duhovniceşti ale creştinilor, de asemenea, lecturarea acestui atât de frumos acatist aduce o bucurie şi o pace şi un ajutor de negrăit de la Maica Domnului", a adăugat PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. Acatistul Bunei Vestiri s-a cântat în Catedrala patriarhală în faţa unei icoane istorice a Maicii Domnului, împodobită cu trandafiri albi şi cu crenguţe de brad şi aşezată în mijlocul naosului: "Am ales această icoană care a fost realizată în anul 1934 de Dimitrie Belisarie, cel care a pictat Catedrala patriarhală. Această icoană a făcut parte din icoanele împărăteşti ale catapetesmei, până când patriarhul de fericită pomenire Justinian le-a înlocuit cu icoanele realizate în email şi aur prin mâinile unei mari artiste a vremii, Otilia Oteteleşeanu, în 1962", ne-a declarat arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale. În prezent, vechile icoane împărăteşti se păstrează în partea dinspre altar a catapetesmei catedralei.