În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Acest festival reprezintă credinţa străbună“
Căminul cultural din localitatea Fundu Moldovei, judeţul Suceava, a găzduit duminică, 30 martie 2014, Festivalul-concurs naţional de muzică corală religioasă ortodoxă „Buna Vestire“, ediţia a XXIV-a. La ediţia din acest an s-au înscris formaţii corale neprofesioniste, coruri ale aşezămintelor culturale, coruri ale parohiilor, precum şi coruri de copii.
Localitatea Fundu Moldovei din judeţul Suceava a fost pentru o zi capitala muzicii corale din Moldova. Ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie, Festivalul-concurs naţional de muzică corală religioasă ortodoxă „Buna Vestire“ s-a bucurat de prezenţa a numeroase coruri din mai multe zone ale ţării. Deschiderea oficială a competiţiei a avut loc în jurul prânzului prin rostirea alocuţiunilor de către organizatorii şi partenerii festivalului. Delegatul Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost pr. Aurel Goraş, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, care a oferit câte un mic dar tuturor tinerilor din partea Centrului eparhial Suceava. Ediţia din acest an s-a adresat numai formaţiilor corale neprofesioniste (de amatori) - minimum 18 persoane (licee cu profil muzical şi teologic, licee cu alt profil), corurilor aşezămintelor culturale (cu vârsta peste 18 ani), corurilor parohiale, precum şi corurilor de copii - minimum 15 persoane (cu vârsta între 10-14 ani). „Cu două ediţii în urmă, am tipărit un volum special intitulat «Lăudăm pe Domnul», care vine în sprijinul formaţiilor de la acest festival. Primăria s-a îngrijit şi a răspândit acest volum în toate judeţele, ceea ce este un lucru extraordinar. Cu câteva ediţii în urmă, am spus că la Fundu Moldovei se poate naşte o catedră de muzică religioasă. An de an, participă formaţii foarte bune din ţară, nu din obligaţie, ci din plăcere, iar în acest an am avut şi o participare din Chişinău“, a spus prof. univ. dr. Viorel Munteanu, preşedintele juriului.
Festival cu tradiţie bogată
Părintele Modest Babici, parohul de la Fundu Moldovei, ne-a explicat că Festivalul „Buna Vestire“ este unul din cele mai vechi festivaluri de muzică religioasă din ţara noastră, persoanele implicate în acest eveniment fiind creştini ortodocşi. „Chiar titlul festivalului reprezintă vestea cea mare pe care Arhanghelul Gavriil o aduce Fecioarei Maria, cu privire la Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel care aduce atâta şi atâta mântuire întregii lumi. Faptul că acest festival se numeşte «Buna Vestire», implică şi Biserica Ortodoxă. Oamenii care sunt implicaţi în acest festival sunt creştini ortodocşi din neam în neam şi, după cum se ştie şi fără să exagerăm, nicăieri în ţara nu este un festival cu o tradiţie atât de bogată şi cu un număr atât de mare de ediţii. Acest festival reprezintă credinţa străbună şi glasul către Creatorul cerului şi al pământului. Din an în an, această manifestare devine tot mai importantă, bucurându-se de multe formaţii corale bisericeşti religioase care îşi aduc contribuţia prin propovăduirea credinţei noastre străbune ortodoxe. Suntem bucuroşi că toţi cei care vin o fac cu atâta dragoste şi elan spiritual pentru a rosti, prin cântec, rugăciuni închinate lui Dumnezeu“, a spus pr. Modest Babici.
Preocupare pentru muzica religioasă corală
Părintele conf. dr. Florin Bucescu, care face parte de mai mulţi ani din juriul Festivalului „Buna Vestire“, a explicat că acest eveniment are rolul de a întări preocuparea pentru reluarea şi dezvoltarea în satele româneşti, la bisericile româneşti şi la căminele culturale, a muzicii corale. „Impresia mea în legătură cu acest festival este una foarte bună. Nu spun asta din complezenţă, ci o spun pentru că particip de ani de zile la acest festival, urmând maestrului Spătărelu care a fost unul dintre principalii muzicieni care au contribuit la înfiinţarea acestui festival. Vă pot spune că este deosebit de meritorie existenţa unui asemenea festival în vremurile acestea în care muzica aceasta pentru cor este destul de lăsată în urmă şi părăsită. Acest festival are rolul de a întări preocuparea pentru reluarea şi dezvoltarea în satele româneşti, la bisericile româneşti şi la căminele culturale, a acestui gen de muzică corală de factură bisericească şi naţională. Aşadar, acest festival de aici, de la Fundu Moldovei, îşi face misiunea în mod deosebit. Este necesar ca acest festival să devină un adevărat prilej de creştere a nivelului acestei muzici şi de a o dezvolta. Totodată, în cadrul acestui festival, pe lângă piesele bisericeşti, sunt primite şi binevenite şi piesele corale româneşti şi patriotice care dau o culoare deosebită“, a spus pr. conf. dr. Florin Bucescu. Elisabeta Norocea, coordonatoarea Corului de copii „Îngerii“ al Centrului de zi „Dănuţ“, Broşteni, judeţul Vrancea, ne-a mărturisit că, „deşi drumul a fost anevoios“, grupul pe care îl coordonează a primit Premiul I la secţiunea coruri de copii. Participanţii la festival au putut admira pe holurile Casei de Cultură din Fundu Moldovei o expoziţie de ouă încondeiate şi icoane pe sticlă. „Am venit la acest festival cu ouă lucrate în culori tradiţionale, cu motive bătrâneşti, tradiţionale, ouă cu ceară în relief, ouă de struţ, ouă de lemn încondeiate şi ouă de lemn cu mărgele“, a declarat Filofteia Drajnea din satul Paltinul, comuna Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava. Marele premiu al festivalului a fost obţinut de Corala preoţească „Sfântul Leontie“ a Casei de Cultură din Rădăuţi, dirijată de prof. Ovidiu Foca.